Kezdőlap » Kert » A váztalajok

A váztalajok

Ide soroljuk mindazokat a talajokat, amelyeknek nincsen típusjellegük, mert a növénytakaró típust alakító munkát nem fejezett ki rajtuk. Köves sziklás váztalajok: Elsősorban hegyvidékek talaja, ahol a sziklák elmállása, talajjá alakulása lassú, vagy állandóan akadályozott. Szemcséik nagyok, durvák, termőréteg alig van rajtuk.

Néhány termesztett növény, mint a szőlő, mandula, levendula megél rajtuk. Szőlőt sok esetben termelünk köves, murvás váztalajokon. A talajképző kőzetről és mechanikai összetételükről nevezik el. Futóhomok: Nagy durvahomok tartalom és nagyon kevés szerves anyag tartalom jellemzi. Az aszálykár ezekben a talajokban a legnagyobb, mert a víz átfolyik rajtuk, vízmegkötő kolloid anyagokat nem tartalmaznak. Ha kötöttebb talajrétegeket lepelként 1-2 m-es vastagságban borítanak, eredménnyel lehet művelés alá fogni őket.

Duna-Tisza közti futóhomok talajainkon a szőlő és a gyümölcstermesztés ott jár sikerrel, ahol az altalajvíz száraz időben is elég magasan áll. A talajvíz feletti réteget a kapilláris víz nedvesen tartja, ezt a mélyen gyökerező növények talpgyökerei elérhetik. Gyengén humuszos homok: Kertészeti termesztésre ezek a talajok a legmegfelelőbbek. Szerves anyag tartalmuk az egy százalékot nem haladja meg, finomhomok tartalmuk nagy. Gyorsan melegednek át, ezért a melegkedvelő növények sikerrel termeszthetők rajtuk. Elsőrendű szőlő és gyümölcstalajok, ha a talajvíz 2-3m körül van. Igen nagy előnyük ezeknek a talajoknak, hogy könnyen művelhetők, eső után gyorsan rájuk lehet menni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük