Kezdőlap » Egészséges életmód » A vaspótlás a szervezetünkben

A vaspótlás a szervezetünkben

A vashiány tünetei a sápadtság, a fáradtság és a vérszegénység. Sőt a vérszegénység egyik fő oka a vashiány. Bár sokat lehet róla hallani, azonban nem foglalkozunk vele, amíg saját magunk nem tapasztaljuk a jeleit. Azonban az tévhit, hogy csak a májban és a húsban található sok vas. Viszont az már kevesen tudják, hogy számos növényünk tartalmaz nagy mennyiségben vasat. A rendszertelen egészségtelen és sokszor egyoldalú táplálkozás miatt a WHO a vashiányt ma már világszerte jelentkező tápanyaghiánnyá nyilvánította. A vas napi bevitele eltérő, amíg a férfiaknak napi 10 mg, felnőtt nőknek napi 15 mg vas bevitele ajánlott. A gyermekek esetében akkor kell vaspótlásról gondoskodni, ha azt vérvizsgálat alátámasztja.

A felnőtteknél is szükséges lehet a vérvizsgálat, amennyiben fáradékonyság, sápadt arcszín jelentkezik, mert ez utalhat vashiányos állapotra, azonban más komolyabb betegségek tünete is lehet.

Ezrét ahhoz, hogy kellő mennyiségű vas kerüljön szervezetünkbe, megfelelő élelmiszereket érdemes fogyasztanunk.

A kétértékű (Fe2 +) vas közel 15-35%-a szívódik fel, ezek megtalálhatók például húsban és halban.
Azonban a háromértékű (Fe3 +) vas inkább növényekben található meg és ezeknek körülbelül 2-20%-a szívódik fel a szervezetben.

A vas felszívódásának az arányát javítani lehet, ha olyan ételeket is eszünk, amelyek kifejezetten segítik a vas felszívódását. Ilyen a szója és a C-vitamin. Akadnak azonban olyan élelmiszerek is amelyek kifejezetten gátolják a szervezetben a vas felszívódását. Ezek az élelmiszerek olyan enzimeket termelnek amelyek megkötik a vasat. Ilyen a kávé, a tea, a tojás és a, tej.

A legtöbb vasat tartalmazó növények: a tökmag, a bársonyvirág, a lenmag, a lencse, a pisztácia, a sárgabarack, a spenót és a sóska. Az élelmiszerek gondos megválasztásával változatosan lehet a vaspótlásról gondoskodni szervezetünkben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé, és egyéb édességek közismerten hangulatjavító tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos mértékben a depresszív panaszok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük