Kezdőlap » Betegségek » A vashiány tünetei, és megelőzése

A vashiány tünetei, és megelőzése

A vas egy esszenciális nyomelem, mely számos anyagcsere-folyamatban vesz részt a szervezetünkben: például az oxigén szállításában, a sejtek energiaellátásában, illetve a fertőzések elleni védelemben. A férfiak szükséglete napi 10 milligramm, a nőké 15 milligramm. Általában a szervezetünk vasraktárai megfelelően fel vannak töltve, mivel a táplálkozásunkkal bevisszük a szükséges mennyiséget. Vasban gazdagok például a húsok, a zöld színű zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, illetve a hüvelyesek.

A komolyabb műtétek, sérülések, a szülés, vagy a kiegyensúlyozatlan táplálkozás következtében azonban kialakulhat vashiány. A nők a havi vérzés során a vérveszteséggel együtt vasat is veszítenek: ezekben a napokban különösen oda kell figyelniük a vasbevitelre. A vashiány először levertséget, fáradtságot okoz, a bőrt sápadttá, a hajakat, körmöket töredezetté, sérülékennyé teszi, a szájszélek berepedeznek. Súlyosabb esetben vérszegénység, fejfájás, koncentrációs zavarok, általános gyengeség, étvágytalanság léphetnek fel. A vashiányban szenvedők érzékenyebbek a fertőző betegségekre, mivel az immunrendszerük is legyengül.

A vashiány több okból is kialakulhat. Bizonyos életszakaszokban, mint a várandósság, vagy a szoptatás ideje alatt a kismama táplálkozása nem mindig képes fedezni a megnövekedett vasszükségletet. A növésben lévő gyerekeknek, fiataloknak is nagyobb mennyiségű vasra van szükségük.

A vegetáriánusok vasbevitele gyakran túl alacsony, amennyiben nem figyelnek a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A növényi eredetű élelmiszerekben található vasat a szervezetünk nehezebben képes hasznosítani.
Az erős vérzések, vagy a gyomor krónikus gyulladása szintén vashiányos állapothoz vezethet. Teljesítménysportolóknál is kialakulhat vashiány, mivel az izzadás során nagy mennyiségű ásványi anyagot is kiválaszt a szervezetük.

A vashiányt megfelelő táplálkozással megelőzhetjük. Együnk legalább heti három alkalommal sovány húst, fogyasszunk gyakran teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, vagy hüvelyesekből (lencse, bab) készült ételeket. A magas C-vitamintartalom a zöldségekben (pl. a káposzta esetében) javítja a vas felszívódását. Kerüljük a tea-, vagy kávéfogyasztást közvetlenül az étkezések előtt, után vagy alatt, mert gátolhatják a vas felszívódását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük