Kezdőlap » Fogyókúra » A vacsora nélküli diéta

A vacsora nélküli diéta

A vacsora kihagyása a legelterjedtebb, legnépszerűbb fogyókúrás módszerek közé tartozik. Szigorúbb értelemben véve nem számít diétának, inkább egyfajta étkezési szokás, a napirend megváltoztatása. A módszer lényege, hogy délután 5-6 óra körül van az utolsó étkezés: utána már csak teát, vagy vizet szabad fogyasztani.

A kalóriabevitel általában jelentősen csökken azáltal, hogy egy étkezés kimarad: feltéve, hogy nem növeljük a többi étkezés energiatartalmát. A kalóriabevitel csökkentése fogyáshoz vezet. A vacsora nélküli diéta során is figyelnünk kell azonban, hogy a napközbeni étkezések ne tartalmazzanak nagy mennyiségű szénhidrátot, vagy zsírt, és nagyobb részben egészséges összetevőkből álljanak.

A módszer előnye, hogy az utolsó étkezés kihagyásával a szervezetünk az éjszakai alvás során hatékonyabban tud regenerálódni. A salaktalanító folyamatok felgyorsulnak, csökken a vércukorszint, és a melatoninszint növekedése lassítja az öregedési folyamatokat. A módszer nem jár kalóriaszámolgatással, vagy lemondással, nem komplikált, és bárki számára kivitelezhető.

A vacsora nélküli diétás módszernek azonban hátrányai is vannak. Az esti, éjszakai éhség akár evésrohamok kialakulásához is vezethet. Ha a család általában esténként eszik, nehezebb lehet a diéta betartása: ezenkívül a családi, közös vacsorák erősítik a kötelékeket, és kikapcsolódást jelenthetnek az egész napos munka után. Ha kihagyjuk az utolsó étkezést, nagy az esélye, hogy a kalóriabevitelt a többi étkezés során pótoljuk: a szervezetünk egyensúlyra törekszik, így a fogyás sikere megkérdőjelezhető.

A vacsora nélküli diétát a legtöbb táplálkozási tanácsadó ellenzi. Nem az étkezések kihagyása, hanem a negatív energiamérleg (az elfogyasztott kalóriamennyiség kisebb, mint az elégetett kalóriák száma) vezet fogyáshoz, függetlenül attól, hogy mikor eszünk: fontos a kiegyensúlyozott, mértékletes és egészséges táplálkozás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az olasz nők alakjának titka

A legtöbb nőt nem hagyja hidegen az alakformálás témaköre. Az olaszországi hölgyek nőiesen karcsú vonalait …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük