Kezdőlap » Látnivalók » A tündéri Óváros ~ Tallinn

A tündéri Óváros ~ Tallinn

Elutazunk a Baltikum legészakibb országába, Észtországba és azon belül is a fővárosba, Tallinnba. Tallinn csodálatos hely, habár nem élnek itt túl sokan, de mégis olyan szépre megcsináltak mindent, hogy öröm ott lakni. Sok látványosság található itt, mint például a Toompea vár, avagy a Nyevskij-katedrális. A legközkedveltebb hely viszont, amelyről a legtöbbet lehet hallani, ha Észtországról van szó, az úgynevezett Vanalinn, ami magyarul óvárost jelent.

Az észtekről érdemes azt tudni, hogy a történelmük során a 13. századi alapítástól az 1991-es állami függetlenségig, 780 évből mindössze 21 olyan év volt, amikor a terület nem állt más hatalom uralma alatt. Ez elég lehetett volna ahhoz is, hogy eltűnjenek a föld színéről, mint ahogy sok-sok régi nép tette, de az észtek megmaradtak nyelvükkel és kultúrájukkal. Viszont bármilyen kegyetlen is volt az észtekkel a sors, egy dolog soha sem történt Tallinnban: tűzvész. Ez azt jelenti, hogy sosem égett fel a város, vagyis minden régen írott dokumentum, a fából készült helyek fent maradtak szinte makulátlan állapotban az utókorra, és így maradhatott meg a Vanalinn ilyen élethű állapotban.

Persze azóta felújítottak pár dolgot, de a XV-XVI. századi építészeti stílus megmaradt és régen is hasonlóan nézett ki. Macskaköves úton gyalogolva megpillanthatunk hatalmas várfalakat, barátságos vendéglőket, jelmezes embereket, és az Észt Tengerészeti Múzeum is itt található.

1997-ben a közel negyven hektáros Óváros felkerült az UNESCO Világörökség listájára, érthető okokból, még az idősebb orosz tanárok is mesélik, hogy amikor még Szovjet Unió volt, és Észtország nem is volt Észtország, csak egy orosz gyarmat, elmentek oda, de mintha nem is Oroszországban lennének, hanem egy meseszép tündéri világban.

Ha valakit érdekel egy kedves, csodás városka, az látogasson el Észtország fővárosába, Tallinnba és keresse Vanalinnt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Schönbrunni kastély

Európa egyik legszebb palotáját Bécsben tekinthetjük meg és I. Lipót rendelte el az építését. Célja …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük