Kezdőlap » Divat és szépség » A túlsúly okozza a narancsbőrt?

A túlsúly okozza a narancsbőrt?

Egy gyakori előítélet szerint a túlsúlyos embereknél kivétel nélkül a narancsbőr is előfordul. Azonban nem mindig a túlsúly az oka a comb-, és fenéktájon látható gödröcskéknek.

A magazinokban látható, sztárokat és modelleket ábrázoló képeken alkalmazott narancsbőr elleni trükköt a legtöbbször Photoshopnak hívják. A való életben azonban nem tudjuk retusálni a bőrhibáinkat. Kizárólag önfegyelemmel, egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással tüntethetjük el a kellemetlen bőrproblémát. A cellulitisz elleni harcban az első lépés, hogy megkeressük az okot: mi hívta elő a mi esetünkben a narancsbőrt?

Nem mindig a túlsúly a hibás
Az elterjedt véleménnyel ellentétben nem a túlsúly a narancsbőr kiváltó oka. Bizonyos körülmények között az is előfordulhat, hogy a súlyos elhízással küszködő embereknél nem alakul ki cellulitisz. Azonban a vékony, rendszeresen sportoló nők sem feltétlenül számíthatnak védettségre a narancsbőrrel szemben. A probléma oka jóval mélyebben gyökeredzik, pontosabban a női anatómiában: a nők kötőszövetei jóval gyengébbek, és instabilabbak a férfiakéval összehasonlítva.

Mivel a nők teherbe eshetnek, a női kötőszövet szerkezete lazább, könnyebben kinyúlik. A bőr vékonyabb, a kötőszövet szerkezete hálószerű, ami sajnos nemcsak a terhesség alatti súlygyarapodásnak, hanem a zsírlerakódás, és a cellulitisz kialakulásának is kedvez. Mivel a kötőszövet rostjai legtöbbször függőlegesek, a zsírsejtek könnyen a felszínre türemkedhetnek, látható zsírréteget, azaz narancsbőrt okozva.

A teremtés koronái a bőr szerkezetével kapcsolatban genetikailag előnnyel rendelkeznek: a kötőszövet rostjai párhuzamosan futnak, és stabilabbak – függetlenül attól, hogy valaki normál testsúlyú, vagy súlyproblémákkal küszködik. Nem állíthatjuk, hogy a túlsúly semmilyen úton nem befolyásolja a narancsbőrt: a pluszkilók elősegíthetik a cellulitisz kialakulását meglévő hajlam esetén, egyedüli kiváltó okot azonban nem jelentenek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alap sminkkészlet, VEDD :)

Amikor egy kislány elkezd hölggyé válni, elkezd élénken érdeklődni a téma iránt, ez természetes, hisz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük