Kezdőlap » Betegségek » A túl sok foszfát az élelmiszerekben magas vérnyomáshoz vezethet

A túl sok foszfát az élelmiszerekben magas vérnyomáshoz vezethet

Egy nemrég végzett kutatás során állatkísérletek segítségével megállapították, hogy az elfogyasztott élelmiszerek túlságosan magas foszfáttartalma magas vérnyomáshoz, és érelmeszesedéshez vezethet. A következmény akár vesebetegség, vagy keringési zavarok lehetnek. A jelenség kialakulásában egy bizonyos hormon, az FGF23 játszik döntő szerepet. Ha túl magas az FGF23 hormon szintje a szervezetben, a nátrium és kalcium nagyobb mennyiségben rakódik le, és a vérnyomás emelkedik. A kísérleti egereken megállapították, hogy amennyiben az FGF23 hormon hiányzik az állatoknál, a nátrium nagyobb mennyiségben választódik ki a vizeletben, és a vérnyomás is csökken.
Szervezetünkben elsősorban a csontokban, és a fogakban található foszfát, a kalciumhoz kapcsolódva. Azonban túl sok, és túl kis mennyiségű foszfát is káros lehet. Normál esetben a felesleges foszfátmennyiséget a vesék kiválasztják, és a vizelettel távozik. A kiválasztási folyamatot az FGF23 hormon irányítja. Azonban a vese megbetegedésénél, vagy ha túl sok foszfátot viszünk be a táplálkozásunk során, a vér foszfáttartalma megnövekedhet, és az FGF23 hormon szintje is emelkedik.
Az élelmiszeriparban a foszfátokat általában a tartósító eljárásokhoz használják. Különösen nagy mennyiségű foszfát található a készételekben, a sütőporban, az ömlesztett sajtokban, a parmezán sajtban és a kólában. Amennyiben magas a vérnyomásunk, vagy magas vérnyomás rizikója áll fenn, igyekezzünk kerülni ezeket az élelmiszereket, korlátozni a szervezetünkbe juttatott foszfát mennyiségét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük