Kezdőlap » Betegségek » A túl sok alvás is beteggé tehet

A túl sok alvás is beteggé tehet

A megfelelő mennyiségű alvás épp olyan fontos egészségünk szempontjából, mint az egészséges táplálkozás, és a testmozgás. Az elterjedt meggyőződést, miszerint kizárólag a túl rövid ideig tartó alvás járhat káros következményekkel, egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmányban cáfolták.

Körülbelül nyolc óra alvás számít az egészséges átlagnak: a nőknek valamivel több alvásra van szüksége, mint a férfiaknak. Aki túl keveset (5-6 órát, vagy kevesebbet) alszik, kockáztatja a különböző betegségek, például a szélütés, szívinfarktus, illetve a cukorbetegség, és a magas vérnyomás kialakulását.

A kutatás során 54 000 nőt, és férfit kérdeztek meg alvási szokásaikról, és betegségeikről. Körülbelül egyharmaduk túl keveset, 64%-uk 6-9 órát (az optimális időtartam, a maradék 4% 10, vagy annál is több órát töltött alvással naponta. Az adatok, és az összefüggések vizsgálata után a kutatók a következő eredményre jutottak:
A 6-9 óráig tartó alvás számít normál, egészséges mértékűnek. Aki túlzottan rövid ideig alszik, nagyobb eséllyel alakul ki nála szélütés, cukorbetegség, szívbetegségek, túlsúly, és pszichikus stresszjelenség. Meglepő módon, az átlagosnál jóval hosszabb alvás is hasonló veszélyekkel jár, mint a túlzottan rövid éjszakai pihenés: nagyobb a rizikója a szívbetegségek, szélütés, és a diabétesz kialakulásának.

Összefoglalva: aki tovább alszik, nem feltétlenül egészségesebb, mint aki túlzottan rövid időt szán a pihenésre, vagy egészségügyi okokból (álmatlanság, alvási apnoé) nem tud eleget aludni. Utóbbi esetben mindenképpen ajánlott orvosi segítséget kérni: a panaszok gyakran egyes krónikus megbetegedésekkel, mint a magas vérnyomással, vagy cukorbetegséggel együtt alakulnak ki. Ha kezeletlenül maradnak, a panaszok és az alvászavar kölcsönösen erősíthetik egymást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

Rossz a kedve a gyermekének? Talán megfázás tüneteit mutatja,de nem olyan mint máskor? Sajnos ezek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük