Kezdőlap » Betegségek » A tüdőasztma

A tüdőasztma

Tüdőasztmának nevezzük az időnként rohamszerűen fellépő görcsös levegőhiányt. A rohamok gyakran váratlanul jönnek, máskor orrviszketés vagy köhögési inger előzi meg. A légszomjat a légcső kisebb kisebb elágazódásainak, azaz a bronchusoknak a nyálkahártya duzzanata és az itt található izomzat görcsös összehúzódása váltja ki. Sűrű nyák képződik a bronchusokban, ami főleg a kilégzést nehezíti, így a betegek többségénél ez pánikot okoz elő, mert félnek a fulladástól.
A betegség gyakran meghűlés vagy tüdőgyulladás után kezdődik, de a légutak krónikus gyulladása is kiválthatja. A rohamok gyakorisága és súlyossága különböző, ugyanis gyakorisága függhet a stressztől, éghajlattól, légszennyeződéstől vagy a szervezet változásaitól (pl. terhesség) és érzékenységtől az ételekkel vagy egyéb anyagokkal szemben.

A betegség megelőzése érdekében javasolt a betegnek friss, de nem túl hideg és nem túl nedves levegőn mozogni. Ezenkívül ismernie kell, hogy mire allergiás, és milyen lelkiállapot váltja ki a rohamot, és ezeket az anyagokat és helyzeteket kerülni kell. Roham esetén segíthet az ökörfarkkóró-tea, mert görcsoldó hatása van. Amennyiben sokáig tart a roham, mentőt kell hívni a fulladásveszély miatt, a mentő megérkezéséig ablakot kell nyitni, a ruhát a betegen meg kell lazítani és meg kell próbálni megnyugtatni.

Rögtön az első roham után orvoshoz kell fordulni, hogy kideríthesse a hirtelen kialakult roham okát, a vizsgálat után általában asztma ellenes gyógyszert ír fel, ennek egy része gyógyszerporlasztó segítségével juttatható a hörgőkbe, ezzel tágítja azokat.
Mint sok más pszichés eredetű betegség, így az asztma is elmúlhat anélkül, hogy a valódi oka kiderülne. A hosszan tartó rohamok életveszélyesek, a beteg ilyenkor azonnal orvosi segítségre szorul.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük