Kezdőlap » Növények » A trópusi szappanfa miért hasznos növény?

A trópusi szappanfa miért hasznos növény?

Ne tévesszen meg senkit, a szappanfa nem olyan fa, amelyen szappanok nőnek.
A szappanfa megtalálhatóak a meleg mérsékelt éghajlaton, valamint a trópusi régiókban, Ázsiában és az amerikai kontinensen is. Különösen kiemelkedő volt az ősi Indiában, a gyógyászatban méghozzá. A gyakori betegségek leküzdésében, mint az ekcéma, a pikkelysömör, és a rovarölő tulajdonságú bogyó, mely segített eltávolítani és meggátolni a tetvek elterjedését.

Gyógynövényként is használják ezért. A leggyakrabban természetes alternatív szappanként használják. Tartalmaz szappanszerű anyagot, úgynevezett szaponint, és ezt a bogyót használta számos kultúra több száz éve, beleértve a bennszülött amerikaiakat. Ma a szappan bogyók kerülnek forgalomba, mint egy természetes alternatív szappan, mosószernek használható, valamint kozmetikumnak és egyéb tisztítószernek még.

Megnőhet akár 20-30 méter magasra is.

A termést a téli hónapokban lehet betakarítani. Mikor is a bogyók áttetsző színűek lesznek. Jelzi is, hogy ekkor itt az ideje a betakarításnak, vagy a szüretnek.

Tárolni csak száraz és hűvös helyen érdemes egy lezárt és légmentes tartályban, például egy lezárt kartondobozban vagy egy üvegedényben.

Tartalmaz néhány növényi vegyületet, például glükózt, alanint, pentózt és cukrot.

És végül vannak veszélyei is ennek a szappanfának, vagyis a termésének egész pontosan. Ezek a bogyók nem fogyaszthatók, legalábbis embernek káros fogyasztania. Aki mégis eszik belőle, annak egy enyhe gyomor-bél fájdalma lehetséges. Tehát aki esetleg Ázsiába vagy Amerikába látogat, és találkozik egy ilyen szappanfával és annak bogyóival, annak nem érdemes megkóstolnia, még ha csak enyhe káros, toxikus a hatása, akkor sem.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit kell tudni az áfonyákról

Az eper után a világon a talán a második legkedveltebb gyümölcs a hangafélék családjába tartozó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük