Kezdőlap » Látnivalók » A Tower-híd

A Tower-híd

A Tower híd London északi és déli felét összekötő közúti híd, és London egyik legismertebb nevezetessége. A XIX. század közepére Kelet-London is benépesült, lakói – közúti átkelő hiányában – csak óriási kerülővel jutottak át a folyó egyik partjáról a másikra. 1872-ben az angol parlament egy új, Temzét átszelő híd építéséről szóló törvényjavaslatot tárgyalt. A hídnak az addig felépült átkelőhelyeknél keletebbre, a tenger felé kellett elhelyezkednie. A közelben álló Tower parancsnokának ellenvetései dacára a parlament úgy döntött, hogy épüljön meg az átkelőhely azzal a feltétellel, hogy a stílusa összhangban lesz a Tower építészeti stílusával. A törvény előírta, hogy a hídnak biztosítania kellett a tenger felől érkező kereskedelmi hajók biztonságos átjutását a híd alatt, a londoni kikötőkig. Ez az előírás vezetett a felnyitható középső nyíláshoz, amit egy kétszárnyú billenőhíd alkot. A jelenlegi Tower híd ötlete ebből a parlamenti indítványból ered.

A híd építése 1886-ban kezdődött, és hat évig tartott. A két torony neogótikus stílusban épült, a hidat pedig a köztük található felnyitható szakasz tette különlegessé. A billenthető, 1000 tonnás szárnyakat a két torony alsó részében elhelyezett hidraulikus gépezet mozgatta, melyhez a szükséges energiát hat masszív hidraulikus akkumulátorban tároltak, hogy a kellő pillanatban rendelkezésre álljon. Bonyolultsága ellenére a híd 86 fokos szögben történő felnyitásához csupán egyetlen percre volt szükség! Az óriási gőzgépekkel hajtott rendszer 1976-ig működött, amikor elektromos meghajtású olajhidraulikás rendszerre cserélték. Hétköznapokon a híd naponta hét alkalommal nyílik fel, ilyenkor a környék forgalma arra a fél órára teljesen leáll.

A híd teljes hossza 244 méter, magassága 65 méter. A tornyok közötti csapóhidat rejtő ív 61 méteres, a két szélső függőhíd egyenként 82 méter hosszú. A folyómederbe ágyazott két pillér tartja a híd 11 ezer tonnás acélvázát, amelyet portlandi kővel és gránittal burkoltak. A felnyíló szakaszok felett, 43 méteres magasságban a két torony között van két gyalogos forgalmat engedélyező áthidaló. Ám ezeket 1910-ben lezárták, mivel rövid idő alatt öngyilkosok, prostituáltak és zsebesek lepték el. Építése után 120 évvel a Tower híd London szimbólumává vált.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük