Kezdőlap » Egészséges életmód » A tojás mégsem növeli a koleszterinszintet

A tojás mégsem növeli a koleszterinszintet

Sokáig gondolták az ellenkezőjét, de egyre több kutatás eredményei igazolják: a tojás egészséges, és a karcsúsodásban is segíthet. Amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tojás ugyan magas koleszterintartalmú, ez a koleszterinszintre nincs hatással.

A tyúktojás számos értékes ásványi anyagot, nyomelemet, és vitamint tartalmaz. D-vitamintartalma például a tejének 40-szerese. A tojás fehérjékben gazdag. A benne található B-vitaminok javítják a látást, a folsav és a kolin elsősorban a fejlődő magzat számára fontosak. A zsír, és a koleszterin aránya magas, ennek ellenére a tojást a diétázók is bátran fogyaszthatják: nem növeli a koleszterinszintet. Az említett tanulmány során 152 túlsúlyos, férfi és női résztvevőt vizsgáltak. A kísérleti alanyok koleszterinszintjét, és súlyát 8 héten keresztül mérték. A résztvevők különböző táplálkozási módszereket követtek: egy csoport azt reggelizett, amit csak akart, egy csoport két tojást fogyasztott az első étkezés során – a harmadik csoport mindössze egy bagelt ehetett reggelire.

A tojást reggelizők csoportja 65%-kal több súlyt, és 35%-kal több hasi zsírt veszített, mint azok, akik bagelt reggeliztek. A tojás ezenkívül nem hatott negatívan a koleszterinszintre. A szakértők szerint ennek oka az, hogy a megnövekedett koleszterinbevitelt a szervezet kiegyenlíti azzal, hogy a saját koleszterintermelését csökkenti. Ez egy olyan mechanizmus, ami csak nagyon ritkán nem működik – állítják a szakértők. Véleményük szerint egy hamburger jóval károsabb lehet a koleszterinszintre, mint egy tyúktojás. Ezenkívül azt tanácsolják: aki a vérzsír értékeit pozitívan akarja befolyásolni, ezt elsősorban testsúlycsökkentéssel, sporttal, illetve a dohányzásról való leszokással teheti meg a tojásfogyasztás korlátozása helyett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük