Kezdőlap » Látnivalók » A Tisza-tó és környéke

A Tisza-tó és környéke

A tervezőasztalon született, mégis a természet számos csodája megtalálható a környékén. Vízszintje szabályozható. Minden októberben egy méterrel csökkentik a vízszintet, hogy a tavaszi hóolvadáskor keletkező vízmennyiséget be tudja fogadni.

Madárrezervátum a Tiszavalki-öbölben található és csónakkal lehet megközelíteni. A nehézkes odajutásért az élmény egészen biztos, hogy mindenkit kárpótol, hiszen több mint 147 madárfaj és és fészkel ezen a területen. Találunk itt szürke gémet, bakcsót, üstökös gémet és kiskócsagot. Az átrepülő madarak száma is jelentős, úgy 80-10 ezerre becsülik évente.

A népi kultúrával is megismerkedhetnek a városlakók, ugyanis a tó környékén sokan foglalkoznak hagyományos mesterségekkel. Fazekas műhelyekbe nézhetünk be. A vesszőfonás is jellemző tevékenység; fűzfának az ágából készítenek kosarat, amit akár mi is megtanulhatunk. Emellett a gyékényfonással is megismerkedhetünk. Ezekből mindennapi eszközök készültek, mint például kosarak, szőnyegek, tojástartók és dobozok. A mezőkövesdi matyó hímzés is említést érdemel.

A Tisza-tó talán legszebb élményét a víz tejei séta jelentheti. Ugyanis van itt egy pallóút-ösvény. Ez 1500 m hosszú és a természet kedvelői ezen tehetnek egy sétát és gyönyörködhetnek a környezetben. Vannak itt madárfigyelő állomások, ahonnan a réti héjákat és kárókatonákat is megfigyelhetjük, vagy csak gyönyörködhetünk a tavirózsák tengerében. Található még itt kilátó is, amire szintén megéri felmászni.
Horgászoknak is ajánlott felkeresni a tavat. A partról és csónakból hódolhatnak a hobbijuknak, akik ide látogatnak. Télen népszerű a lékhorgászat, ugyanis a víz hamar befagy.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi-kert

Budapesten a Károlyi-kert az V. kerületben, a mai Károlyi Mihály u., a Ferenczy Istvánt u., …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük