Kezdőlap » Látnivalók » A Thar-sivatag világa

A Thar-sivatag világa

India legnagyobb állama, Rajasthan, körülbelül 10 százalékát teszi ki az ország szárazföldjének. Északnyugati felén a barátságtalan Thar-sivatag helyezkedik el, ahol termeszteni sajnos nem nagyon lehet semmit.

Mivel a könyörtelen nap megégetheti a növényzetet. Csakis olyan növények élnek meg ott, amelyek nagyon szívósak és képesek ellenállni a sivatagi hőségnek, valamint persze a különböző vadon élő állatoknak is. Sajnos a sivatagban csak kevés növény tud megélni, hisz nagyon mostoha ott a környezet, a körülmény. Például kaktuszok, és néhány fa is, melyek általában rövidek és vaskosak.

Ilyen a reunjha fa egy ilyen típus. Amely őshonos Indiában és általában Délkelet-Ázsiában is. Ez a nemes és tüskés fa széles koronával rendelkezik, mintegy esernyő. Ezáltal árnyékot és takarmányt nyújt az állatoknak. Elérheti akár a 114 méter magasságot is, de a törzse gyakran görbe. Fehér színű kérge van, amely durva és kevésbé kényes, mint más fáké.

A lombozata tollas és mintegy júliustól novemberig virágzik krémes sárga színű virágokkal. Ez a fa élhet 100 évig is. Bár azt mondják, hogy szívós fajta, és képes túlélni a zord körülményeket, mégis az eredmény gyakran csak egy kisebb fa vagy cserje. Megtalálható még ez a fa India sivatagos tájai mellett Bangladesben, Indonéziában valamint Thaiföldön és Vietnámban is.

Van még egy jellegzetes fa, az ak, mely szintén őshonos Indiában és a sivatagban él szintén. Nagyon alkalmazkodó típus, mivel száraz, napos környezetben is virágzik késő tavasszal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük