Kezdőlap » Egészséges életmód » A testtömeg-index: mégsincs akkora jelentősége, mint hittük?

A testtömeg-index: mégsincs akkora jelentősége, mint hittük?

A testtömeg-index (BMI) kiszámítása évtizedek óta az egyik leggyakrabban használt módszer az egészséges testsúly meghatározásához. Azonban egy nemrég végzett tanulmány során amerikai kutatók úgy találták, a BMI szerint túlsúlyosnak számító emberek tovább élnek, mint amit eddig a számítások alapján várhatónak tartottak. A testtömeg-index számítási módszerét is egyre több kritika éri. Mivel a BMI nem veszi figyelembe a testzsírszázalékot, és a súlyfelesleg eloszlását, a különféle betegségek kialakulásának rizikóját csak rendkívül pontatlanul lehet megjósolni a segítségével. Ezenkívül, mivel az izomszövet nagyobb sűrűségű, nehezebb a zsírszövetnél, a rendszeresen sportoló emberek a testtömeg-indexük szerint akár túlsúlyosnak is bizonyulhatnak.
Egy kutatás meglepő eredménye szerint a kismértékű túlsúly akár meg is hosszabbíthatja a várható élettartamot. Az úgynevezett elhízási paradoxon szerint a hasi zsírréteg akár védelmező hatást is kifejthet a diabétesz, illetve a szív-, és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.
A magas BMI-érték alapján tehát nem lehet egyértelműen meghatározni a különféle megbetegedések rizikóját, illetve az egészségi állapotot. Ahelyett, hogy kizárólag a magasságot és a testsúlyt figyelembe vevő számításokat használnának, a kutatók új, pontosabb módszereket keresnek az egészségügyi rizikó meghatározására. A derék-, és csípőbőség aránya, és a testzsírszázalék alapján többet tudhatunk meg arról, rendelkezünk-e súlyfelesleggel, és ha igen, jelent-e egészségügyi kockázatokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az egészséges testsúly

A külsőnket érintő változásokkal gyakran úgy vagyunk, hogy eleinte észre sem vesszük őket, aztán egyszer …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük