Kezdőlap » Egészséges életmód » A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai modern világban talán nagyobb szükség van a testedzésre, mint valaha. Gondoljunk csak a kényelmes közlekedésre, az elhízásra vagy az egyéb egészségügyi kihívásokra.
A szülői és családi példamutatás nagyon fontos ! Ha a gyerek azt látja otthon, hogy a szülők aktívan sportolnak – kerékpároznak autózás helyett, vagy tornázni, edzeni járnak – akkor számára is ez lesz a természetes.
Már a magzat is aktív mozgást végez az anyaméhben, de ez még ösztönös. Később a mozgásformákat fejleszteni kell. A szülés utáni babatornák kitűnő hatással vannak az anya és a csecsemők állapotára is.
Kisgyermek korban még jellemző a nagyfokú fizikai aktivitás, később viszont már tudatosan kell erre figyelni. Iskolás korban nagyon fontos a testedzés, mert segít a koncentrálásban, levezeti a felgyülemlett feszültséget és megóv a mozgásszervi betegségektől is.
Felnőtt korban csökkenti több betegség kialakulásának kockázatát, javítja az életminőséget és segít fiatalon tartani a szervezetet. Erősíti a szívet és javítja a keringést, erősíti a csontokat és az izomzatot. Sok orvos szerint a daganatos megbetegedések fele elkerülhető lenne a megfelelő életmóddal, amiben a testmozgásnak is nagy szerepe van.
Rendszeres sportolásnak azt nevezhetjük, ha legalább heti 3 alkalommal, minimum 20 percig végezzük. Kezdetben érdemes egyszerűbb mozgásformát választani, mint a gyaloglás, kerékpározás, vagy úszás. Fontos, hogy fokozatosan növeljük a terhelést, és ha elég kitartóak vagyunk, a szervezetünk meghálálja. Erősebbé válunk, javul az általános közérzetünk, feltöltődünk energiával.
Összefoglalva tehát: a sporttal kapcsolatban az a legfontosabb, hogy minél előbb kezdjük el, és soha ne hagyjuk abba !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük