Kezdőlap » Családi élet » A terhes asszony életmódja

A terhes asszony életmódja

A terhes asszony általában folytathatja mindennapi munkáját. Külön rendeletek szabályozzák azonban, hogy milyen munkát nem végezhet a munkahelyén. Vitás esetben az üzemi orvos, a szakszervezet, ha van, tud tanácsot adni. A munkaadó változatlan bérrel köteles a terhességnek megfelelő munkáról gondoskodni. Egyes üzemekben a terhesek foglalkoztatására úgynevezett gólyaüzemeket szerveznek.

A terhes életmódjáról annyit elmondhatunk, hogy folytathatja azelőtti életét, de természetesen némi kímélttel, azonban itt sem lehet általánosítani. Van, akinek a terhesség elején reggelente rossz a közérzete és vannak asszonyok, akik soha olyan jól nem érezték magukat, mint éppen terhesség alatt. Ha bármilyen panasza van valakinek, azonnal természetesen orvoshoz kell fordulni, hiszen számtalan oka lehet ennek és hogy ez milyen eredetű, azt csak orvos döntheti el.

Most csak az egészséges, lényegileg problémamentes terhességről fogunk beszélni. Természetesen az egészséges terhes életmód mindenkire egyformán vonatkozik, arra is, aki szédül néhány hétig reggelente, vagy hányingere van és arra is, akinek nincs. Akinek orvosa valamilyen okból jónak látta, hogy különleges, a többiektől eltérő életmódot írjon elő, az úgyis azt fogja tenni, amit az orvos az ő esetében elrendelt.Reméljük, hogy férje és családja sem fogja elnézni, hogy a terhes fiatalasszony cipelje a súlyos bevásárló szatyrot, vigye a tüzelőt, nehéz dolgot emeljen.

Külön probléma munkahelyre utazás, a vonat, villamos, autóbusz kérdése. A terhesség vége felé járó fiatalasszony általában kap is helyet. De éppen az első félidőben gond ez, amikor a teher ugyan még nem olyan nehéz, nem is látszik, és nemigen adják át az ülőhelyet, viszont hányinger, rosszullét, éppen ebben az első félidőben gyakoribb. Ha azonban ülőhelyet kér, az utazók minden bizonnyal segítségére lesznek.

Amennyit csak teheti, legyen jó levegőn. Különösen kellemes és jóleső este, lefekvés előtt egyet sétálni, de már hosszabb utazásra vagy megerőltető gyalogtúrára ne vállalkozzon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

1 hozzászólás

 1. Kedves Dorina,
  Dr.Csép András vagyok, a Nagyváradi Egyetem tanársegédje, infektológus.
  A terhes anyákat és az újszülötteket veszélyeztető Toxoplasma gondii fertőzésről
  készült könyvem cimoldalához nagyon jól illene a cikkedben szereplő terhes
  anyuka fotoója.Kérném hogy közöld, esetleg milyen feltételekkel (persze a forrás megjelölésével)
  haszálhatnám fel tankönyvem boritőja számára.Válaszodat a megadott e-mail cimre kérném
  Üdvözlettel, András

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük