Kezdőlap » Látnivalók » A Tenkes-hegy és környéke

A Tenkes-hegy és környéke

A Tenkes kapitánya című régi magyar filmsorozat közismert, ám kevesen jártak még a főszereplőnek a nevét kölcsönző hegyen és környékén. Pedig e Baranya megye déli részén található természeti képződmény sok látnivalót tartogat a kirándulóknak.

A hegyet több túraútvonal szeli át, ezek a hagyományos turista-jelzésekkel vannak ellátva, és télen-nyáron járhatók. Az évszaktól függően megcsodálhatjuk a növényzetet és állatvilágot, a fekete kökörcsint, a szúrós csodabogyót, őzeket, szarvasokat és rókákat.

Kirándulásunk kiindulópontjának választhatjuk a máriagyűdi kegytemplomot, ahonnan a 2,5 km hosszú Csodabogyó-tanösvényen keresztül juthatunk fel a hegy csúcsa alatti kunyhóig, közben megismerhetjük a környék flóráját és faunáját a kihelyezett táblák segítségével, valamint gyönyörködhetünk Siklós és a környező táj szépségében. Hosszabb túrát tehetünk a Túronyban található Diósvölgyi ifjúsági tábortól indulva, a kék és sárga turistaúton, amelyek a hegy gerincén vezetnek végig kilátóhelyeken és pihenőhelyeken keresztül. Túránk során érinthetjük a bissei horgásztavat, a bissei szőlőhegyet, ahonnan pazar kilátás nyílik Pécsre, és a közelében fekvő kis falukra.

A környék megközelíthető busszal, a Pécsről Siklós felé közlekedő járatokkal, amelyek hétköznapokon félóránként indulnak. Túronyban minden errefelé tartó busz megáll, de Máriagyűdre csak az ilyen jelzéssel ellátott járatok térnek be. Autóval az 58-as főúton juthatunk el Túronyba, a Diósvölgyi ifjúsági tábor pedig a falu közepén a műúttól távolabb, egy erdő belsejében található. A máriagyűdi templomot a főútról Túrony után, a Tenkesen átkelve a hegy lábánál balra letérve találjuk meg, a főúttól kb. 3 km-re.

Azok, akik az ország távolabbi részeiből érkeznek, több napot is eltölthetnek a környéken, és ha igazi, falusias környezetben szeretnének pihenni, akkor megszállhatnak a Bissében, Túronyban, Harkányban található vendégházakban. A Tenkes-csárda az 58-as főút mellett, a csarnótai elágazás közelében található, és kiemelkedő gasztronómiai élményt nyújt. A környék borait pedig a hegy oldalában gazdálkodó és bort termelő pincészetek kínálják. Náluk valóban a “hegy levét” ízlelhetjük meg.
Minden évben, általában áprilisban megrendezik a Tenkes teljesítménytúrákat, amelyek több távon is teljesíthetők, és a rendszeresen túrázók, természetbarátok kedvelt eseményei.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Látnivalók Nafplionban

Látnivaló van bőven Nafplionban is, napokon keresztül elnézelődhetünk a városban és még ki sem kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük