Kezdőlap » Látnivalók » A templomok városa : Zadar

A templomok városa : Zadar

A magyar turista a hozzánk legközelebbi Isztriai-félszigetet, vagy a jóval délebbre a Dubrovnik vagy Split környékét veszi célba.Pedig a horvát tengerpart középső része, a zadari riviéra természeti szépségekben és műemlékekben legalább olyan gazdag.
Zadar kora középkori település.A félszigetet már 2800 évvel ezelőtt kikötőnek használták az illír törzsek, később görögök telepedtek le.A stratégiai fontosságú kikötőért évszázadokon át folyt a harc.A római kor maradványai ma is láthatók.1000-ben foglalta el a területet Velence és három és fél évszázadon át nem is hagyta el.Ekkor épültek a ma is látható román, gót és reneszánsz stílusú templomok, paloták.
Zadar jelképe ma a Szent Donát-templom, amely kör alaprajzú, román stílusú.Vele szemben egy másik templom : Szűz Mária temploma, ami reneszánsz stílusú, harangtornyát az első horvát-magyar király, Könyves Kálmán építtette.Ma a bencés apácák kolostora.A festményeken, táblaképeken, szobrokon kívül a legritkább különlegességek a szentek csontdarabjait őrző arany- és ezüstrelikviák.
Csupán száz méterre innen, fenségesen uralja a teret a város katedrálisa, a reneszánsz Anasztázia-templom.
Zadar persze nemcsak templomok, paloták és múzeumok gyűjtőhelye, a város ma is élő és virágzó település.
Az ódon, romantikus utcákon éjszakáig hömpölyög a helyiek és turisták tömege, sokan órákig ücsörögnek az évszázados falak árnyékában mindenütt megtalálható kávézók teraszán.A kávé erős, a sütemények finomak, és látnivaló mindig akad a több mint kétezer éves városban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük