Kezdőlap » Egészséges életmód » A telítetlen zsírsavak

A telítetlen zsírsavak

Magyarországon nagyon sok ember szenved valamilyen szív-, és érrendszeri problémában. Ennek oka főként a táplálkozásban keresendő.
Egy grönlandi emberek körében végzett kutatás feltárta az omega-3 zsírsavak jelentőségét. Mivel a grönlandiak rengeteg tengeri halat fogyasztanak, számukra ismeretlenek a nyugati népességre jellemző érrendszeri betegségek, a nyelvükben nincs szavuk az infarktusra sem ! Éppen ezért ma már az orvosok is erősen javasolják minimum a heti kétszeri halfogyasztást.
Az omega-3 zsírsavak rengeteg folyamatban játszanak szerepet az emberi szervezetben. Kutatások bizonyítják, hogy gyulladáscsökkentő hatásúak, képesek megakadályozni a vérrögök képződését, és ezáltal a trombózis kialakulását. Javítják a keringést, csökkentik a szívritmus-zavarok kialakulásának esélyét. Csökkentik a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint az érfalak gyulladását.
Daganatos betegségek esetén leállítják a rosszindulatú sejtosztódást, lassítják, vagy megállítják az áttétképződést, fokozzák a kemoterápia hatását.
Idegrendszeri, pszichés betegségek esetén is kifejezetten jótékony hatásúak: depresszió esetén, fejfájásnál, migrénnél, hiperaktív gyerekeknél is sikeresen alkalmazhatóak.
Pozitívak a tapasztalatok cukorbetegség esetén, bizonyos bőrbetegségeknél, valamint reumatikus és ízületi bántalmaknál jól érvényesül a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk.
Érdemes tehát minél több omega-3 és omega-9 zsírsavat fogyasztani, mint például a tengeri halak és az extraszűz olívaolaj, mert szervezetünk hálás lesz érte !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük