Kezdőlap » Egészséges életmód » A téli sötétség negatív hatásai

A téli sötétség negatív hatásai

A sport, és az energikus életmód helyett télen gyakrabban választjuk a csokoládét, és a szabadidő passzív, négy fal közötti eltöltését. Ennek egyik oka a napok rövidsége, és a napfény hiánya: nemcsak a hangulatunk, hanem a hormonháztartás, és szervezetünk vitaminellátása is megváltozik a hatásukra.

A napfény boldoggá tesz – a szó szoros értelmében. A napfény serkenti a szerotonin termelődését. A szerotonin az endorfinok – az úgynevezett boldogsághormonok – közé tartozik. Javítja a közérzetünket, és aktívabbá tesz.
Azonban a hatás fordítva is érvényes: a napfény hiánya a közérzetet is rontja. Egyesek szomorúvá, akár depresszív hangulatúvá, mások introvertáltabbá, megfontoltabbá válhatnak a téli hónapokban. A fény hiánya miatt a szervezetünk melatonint választ ki. Ez a hormon normál esetben az elalvásnál segít, azonban napközben inkább álmossá, levertté tesz.

Egy amerikai kutatás szerint nemcsak a hangulatunkra, hanem intelligenciánkra is hatással van a téli sötétség. A 15 000 ember részvételével végzett tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azok, akik a téli hónapokban jóval több időt töltenek sötétben, a memóriateszteken jelentősen rosszabbul teljesítenek.

A szerotonin és a melatonin termelése mellett egy további faktort is befolyásol a napsütés. Az UV-sugárzás gondoskodik arról, hogy a szervezetünk D-vitamint termeljen. A napfény a legfontosabb D-vitaminforrás. Az anyagcsere-folyamatok megfelelő működéséhez, és csontjaink egészségéhez elengedhetetlen a megfelelő D-vitaminbevitel. A vitamin ezenkívül az immunrendszert, és az idegrendszert is erősíti. Télen ajánlott a D-vitamintartalmú ételek (tojás, tejtermékek, halak, máj) nagyobb mennyiségű fogyasztása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért fontos a főtétel?

Nagyon sok betegség kihalkítója, ha nem eszünk naponta főtételt. A minden napok gyorsasága miatt sokszor …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük