Kezdőlap » Egészséges életmód » A tejtermékekben található zsír csökkenti a diabétesz rizikóját

A tejtermékekben található zsír csökkenti a diabétesz rizikóját

A tejtermékekben található, nagyobb részben telített zsírokat eddig egészségtelennek tartották. Azonban egy nemrég elvégzett tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a tej, és tejtermékek zsírtartalma véd a cukorbetegség kialakulása ellen.

A körülbelül 27 000 résztvevő adatait elemezve a kutatók a következő eredményre jutottak: azoknál, akik a legnagyobb mértékben fogyasztottak magas zsírtartalmú tejtermékeket – akár 8, vagy több adagot egy nap -, 23%-kal alacsonyabb volt a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának rizikója, mint azoknál a résztvevőknél, akik a legkevesebbet (maximum egy adag naponta) fogyasztották.

A vizsgálati adatok ezenkívül azt mutatják, hogy a tejszín fogyasztása, 30 ml/nap felett 15%-kal csökkenti a diabétesz kockázatát a 0,3 ml/nap, vagy ennél is alacsonyabb mértékű fogyasztáshoz képest. Hasonló a helyzet a fermentált, magas zsírtartalmú tejtermékekkel, mint a zsíros vagy félzsíros túró, joghurtok. Azoknál a kísérleti résztvevőknél, akik ezekből a termékekből legalább 180 ml-t fogyasztottak naponta, ötödével kisebb volt a diabétesz-rizikó. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékeknél nem találtak ilyen jellegű összefüggéseket a kutatók.

A húsokkal, húskészítményekkel más a helyzet: a diabéteszrizikó emelkedett azoknál, akik nagy mennyiségű húst fogyasztottak – a hús zsírtartalmától függetlenül. A tejtermékekben található zsírok, az egyéb állati eredetű zsiradékokkal ellentétben, segíthetnek a cukorbetegség megelőzésében – foglalják össze az eredményeket a kutatók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük