Kezdőlap » Egészséges életmód » A tejsav okozza az izomlázat?

A tejsav okozza az izomlázat?

Sokak számára ismerős lehet a helyzet: végre rászántuk magunkat a rendszeres testmozgásra, felvesszük a futócipőt, és túlesünk az első edzésen. Másnap már a felkelésnél észrevesszük, hogy a lábaink gyengék, fájnak, remegnek – a kisebb távolságok megtétele is fájdalmas kihívásnak bizonyul. Ebben az állapotban elképzelhetetlennek tűnik, hogy valaha is újra felhúzzuk a futócipőt.
A legtöbb hobbisportoló a fájdalom okának az “elsavasodást” tartja. Úgy gondolják, az izmokban felhalmozódó tejsav irritálja az izomszövetet, ez okozza a kellemetlen érzést. Noha az elmélet hihetően hangzik, nem a sav okozza az izomlázat. Az izmok túlzott megterhelése, a szokatlan mozgáspályák és a hosszú kihagyás utáni intenzív tréning következtében az izomban úgynevezett mikrosérülések keletkeznek. A sérült izomszövetben víz gyűlik össze, és ödéma jön létre. Az izomrostokat feszíti a szokatlan mennyiségű víz, a receptorok érzékelik a természetellenes növekedést és az idegek a tipikus, izomláz alatt tapasztalt fájdalom érzetét közvetítik az agyba. Általában egy-két nap alatt elmúlik, azonban a futás, futball vagy tenisz kiváltotta izomláz ennél tovább is eltarthat.
Legkésőbb egy hét elteltével, hacsak nem súlyosabb sérülésről van szó, az izomláz teljesen elmúlik. A normál izomláz nem igényel kezelést Hagyjunk időt az izmoknak a regenerálódásra, pihenésre. A forró fürdő javítja a szövetek vérellátását, és elősegíti a gyógyulási folyamatot. Mielőtt legközelebb testmozgásba kezdenénk, melegítsünk be alaposan, és ne vigyük túlzásba: a test csak lassan tud hozzászokni az új, intenzív mozgásformákhoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mennyi cukrot fogyaszthatunk egy nap?

Tudta, hogy már egy fél doboz kólával is túllépi az ajánlott napi cukorbevitelt? Egy nemrég …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük