Kezdőlap » Egészséges életmód » A tea típusai

A tea típusai

Az eredeti, teacserjéből készült teákat három csoportba oszthatjuk: fekete tea, zöld tea és oolong tea.
A fekete tea abban különbözik a zöld teától, hogy “fermentálással” készül. Általában fermentálásként hivatkoznak a folyamatra, de az elnevezés félrevezető lehet, hiszen az átalakulást nem mikroorganizmusok, vagy enzimek idézik elő. A fekete tea esetében egyfajta oxidációról van szó: az előállítás során a tealevelek sejtjeinek falai megbomlanak, amire a különböző összetevők oxidálódással reagálnak: különböző aromaanyagok és polifenolok jönnek létre. Az oxidáció által jön létre a tipikus színárnyalat, mely a vörösesbarnától a feketéig terjedhet. Ha a fekete teát száraz, hűvös helyen tároljuk, például porcelán, üveg vagy fém edényben, minőségét akár két évig is megőrzi.
Egyre több híve van a zöld teának. A fekete teával ellentétben a zöld tea nem megy keresztül a fermentálási folyamaton. A szüretelés után a növényi részeket vízgőzben párolják, vagy megpörkölik. A kímélő eljárás következtében a zöld tea, miután elkészült, jellegzetesen világos színű. A hőkezelés után a teát préselik, majd szárítják.
Az úgynevezett oolong tea egyfajta kompromisszumot jelent a zöld és a fekete tea között. A fermentálás folyamata ugyan nem marad ki, de rövidebb ideig tart, mint a fekete tea készítése során.
A különböző szárított gyümölcsökből és gyógynövényekből készült teák (például a rooibos tea, gyümölcstea, borsmentatea, kamillatea vagy maté tea) szigorúbb értelemben nem minősülnek teának, csak teához hasonló készítménynek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük