A távmunka

Hol és hogyan találhatunk otthon is végezhető munkát? Pl. az interneten különböző állásportálokon, távmunka portálokon vagy hirdető oldalakon, de találhatunk pl. távmunkát újsághirdetésekben is, bár manapság a számítógépek és az internet korában az emberek jó része leginkább már csak az interneten keresgél állást magának (mindenfélét nem csak távmunkát), de elmehetünk vagy regisztrálhatunk pl. egy munkaerő közvetítő vagy fejvadász cégnél is.

Milyen típusú távmunkák vannak? Többnyire irodai, adminisztratív munkákat lehet találni, de van olyan pl. hogy online ügyfélszolgálatos,adatrögzítő, fordító, stb. Régebben azt a foglalkoztatási típust hívták bedolgozásnak, bár manapság ez már egészen más mint annak idején, hisz a bedolgozó az többnyire fizikai munkát végzett otthon, varrást stb., gondolom ma is lehet ilyen típusú munkákat is találni.

Sajnos olykor előfordul, hogy amit távmunkaként hirdetnek mondjuk adatrögzítésnek arról kiderül hogy valójában kamu, nincs szó adatrögzítésről, hanem különböző reklámokat kell e-mailben küldözgetni mindenféle címlistákra, de még előtte veled fizettetnek ki néhány száz vagy ezer forintot, a munka leírásáért, annak a részére akitől az e-mailt kaptad, igazából ebből van a kereseted neked is ha te is beszervezel rá másokat, igazi fizetés az nincs, vagy pl. megvetetnek veled egy több ezer forintos alapcsomagot a saját termékükből, hogy add el (ezekről általában kiderül, hogy valójában kiderül hogy nem is távmunka hanem MLM (multilevel marketing) tevékenység. Szóval legyünk nagyon óvatosak ezekkel a hirdetésekkel, az pl. már eleve gyanús ha tőled kérnek pénzt a munkához, vagy olyan személyes adataidat kérik el amivel vissza lehet élni (pl. bankszámlaszám, kártyaszám stb.), ilyenek soha se adj meg ismeretlennek mert nem tudhatod hogy mire akarja majd felhasználni (persze nem mindenki csaló aki adatokat kér, de egy “rendes” munkáltató csak a szerződés kötés után kéri el tőled ezeket az adatokat általában a munkabér utalásához, de soha nem e-mailben, hanem személyesen a munkaügyi osztályukon adod meg a céghez valóbelépéskor.) Olyan is előfordulhat, hogy egész más munkára keresnek embert mint ami a hirdetésben szerepelt, pl. angol nyelven beszélő online ügyfélszolgálatost keresnek aztán mondjuk kiderül, hogy angolul kell szexchatelni Ausztráliába és ehhez kell az angol tudás (nem vicc, velem is előfordult egyszer ez).

De visszatérve az otthon végezhető valódi komoly munkákra: Mi kellhet hozzá? Természetesen az adminisztratív, online munkákhoz kell egy számítógép internettel, fordításnál nem árt ha van egy jó szótárad persze lehet online szótár is. Az fontos hogy lehetőség szerint legyen bejelentett munkaviszony (adózással tb-vel), mert később mondjuk a nyugdíj megállapításnál csak azokat a jogviszonyokat veszik figyelembe szolgálati időként ami után járulékot fizettek, tehát beleszámít majd a nyugdíj összegébe, persze van olyan munka ahol ez nem megoldható.

Összegezve: könnyű ilyen munkákat találni, de azért legyünk mindig nagyon óvatosak és körültekintőek, ne adjunk ki magunkról olyasmit amit később megbánhatunk, és ne kezdjünk olyan munkába melyről már az elején tudhatjuk, hogy nem lesz jó a számunka valamiért, és figyeljünk oda a saját jól felfogott érdekünkre akár a jövő szempontjából is (nyugdíjazás pl.).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Otthon dolgozni

Az internet hatványozott fejlődésével mára már bárhol fel lehet kapcsolódni a világhálóra. Az informatikai megoldások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük