Kezdőlap » Divat és szépség » A tartós hajhullám

A tartós hajhullám

A tartós hullám, vagy más néven „dauer”, ma már elsősorban az idősebb korosztály hajviselete, de anyáink és nagyanyáink igen nagy előszerettel használták ezt a frizura divatot.
A tartós hullámot is feltalálta valaki, ugyan úgy, mint a hajsütő vasat. Ezt az embert Karl Nesslernek hívták és ő is ismerte a nők óhajait, sóhajait. Nagy álmát akarta megvalósítani: az állandó hullámot. Összekotyvasztott egy folyadékot és „áldozatot” keresett magának. Egy kolléganője vállalkozott a kísérletre. A „titkos vízzel” megnedvesítette a hölgy haját, fémpálcikákra csavarta, és forró fogókkal felhevítette, a folyadék igen lassan elpárolgott és amikor Nessler kihúzta a pálcikákat a haj hullámai készen voltak. Ez volt a kezdet.

Többször is módosította módszerét és Karlsruhéban és Berlinben próbálkozott. Senki sem harapott rá, ekkor egy merész gondolattal Londonba utazott. Az angolnők viszont lelkesedést tanúsítottak az új módszer iránt.
Ugyan ebben az időben egy másik férfi Josef Mayer is a tartós hullám megvalósításával kísérletezett.

Ő a kezdetektől elektromos árammal próbálkozott.
Egy újság hír hozta össze a dauer két atyját. Nem rivalizáltak, hanem együttesen elkészítették az első igazán praktikus készüléket, ami jóval olcsóbbá tette a dauerolást.
Nessler 1915-ben New Yorkban telepedett le és gyárat alapított. Mayer először Párizsban Majd Karlovy Varyba (Karlsbad) ment.
Ők valósították meg a női szépség elérését szolgáló módszerek közül az egyik legfontosabbat.
A haj formájának megváltoztatása tartós hullámmal, beavatkozást jelent annak a szerkezetébe. A „fixálás” valamennyire megszünteti a következményeit, de a kiindulási állapotot teljesen nem tudja visszaállítani. A hajnak, tehát szüksége van bizonyos kíméleti időre.
Aki igazán szereti a haját egy évben kettőnél többet nem daueroltat.
Az idők során egymást váltotta a forró, a langyos és a hideg tartóshullám, de minden esetben a haj kémiai befolyásáról van szó.
Szakszerűen végzett „dauerolás” nem okoz semmilyen haj-vagy bőrkárosodást
Ez a módszer lassan ki megy a divatból, de semmi sem lehetetlen, mint ahogy más régi divatőrületek, lehet, hogy a „dauerolás” is egyszer visszatér.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aminosavak: segíthetnek meggátolni a bőr öregedését?

Az aminosavak fiatalító hatással vannak a bőrünkre. Ha az étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza őket – …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük