Kezdőlap » Betegségek » A táplálkozás szerepe rákbetegség esetén

A táplálkozás szerepe rákbetegség esetén

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fontos az általános közérzet és életminőség szempontjából. Ezenkívül, ha helyesen táplálkozunk, számos betegség rizikóját csökkenthetjük: a rák,illetve a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is alacsonyabb. Azonban mit tehetünk, ha a betegség már kialakult? Létezik helyes, illetve helytelen táplálkozás rákos betegségben szenvedők számára?
A rákos megbetegedés speciális táplálkozás segítségével sajnos nem gyógyítható, nem létezik rákellenes diéta. Azonban az egyoldalú, alacsony kalóriatartalmú étkezés erősítheti a panaszokat, és negatív hatással lehet a kezelés sikerére.
Az egészségeseknek, és a rákos megbetegedésben szenvedőknek is egyaránt ajánlott a tudatos, kiegyensúlyozott étkezés. Nem utolsósorban az életminőség is romlik a helytelen táplálkozás következtében. Ezenkívül a jelentős súlyveszteség nehezíti a rákbetegség kezelését, és külön megterhelést jelent a szervezet számára. Ezért fontos, hogy a rákos megbetegedésben szenvedők étrendje az adott helyzet szerint, orvosi tanácsadás alapján kialakított legyen, ne általános szabályok alapján összeállítva. Az operációk, vagy egyéb kezelési formák előtt különösen fontos a megfelelő táplálkozás, hogy a beteg megerősítse szervezetét.
A rákbetegség, vagy a kezelés során fellépő panaszok, mint a hányinger vagy fáradtság, könnyen a táplálkozás korlátozásához vezethetnek. Ezek a zavarok általában csak ideiglenesek, a tünetek enyhülésével elmúlnak. Ha a panaszok a gyógyulás után hosszabb távon is fennmaradnak, orvos és táplálkozási tanácsadó segítségére lehet szükség a táplálkozási szokások helyreállításában. Fontos az egyénre szabott, személyes tanácsadás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük