Kezdőlap » Befektetés » A tanköny biznisz

A tanköny biznisz

Itt van az ősz, itt van újra. Kezdődik a tankönyv őrület. A bocsánatkérések, a sajnos még nem érkezett meg, talán a jövő héten, és így tovább. A lényeg pedig az, hogy fizessen a szülő. Mert ez valakinek, vagy valakiknek nagyon jó. Ki volt ez találva, úgy rendesen.
A nagy tankönyv biznisz! Isten a megmondhatója hányan hányféle címen húztak már eddig, és fognak ezen túl is, hasznot húzni ebből. Most az „állam bácsin” a sor. De másképp.

A tankönyv remek dolog, nagyon sok iskolatípusban nélkülözhetetlen. De vannak olyan oktatási intézmények, ahol teljesen felesleges mindenévben mindenkinek megvenni azokat a könyveket, amelyeknek a tanévet követően semmi haszna. Miért nem lehet továbbadni a könyveket a következő csoportnak? Miért kell minden szülőnek kifizetnie azt a rengeteg pénzt feleslegesen. Mert kérdezem én, mi lesz a sorsa a tanévet követően a tankönyveknek?

A hetvenes években volt a szakiskolákban egy eljárás, amikor is a tankönyveket nem megvenni kellett, csak használatra adta az iskola. Tanév elején az osztályfőnök kiosztotta a beiratkozott tanulóknak, tanév végén meg visszaadták azt a tanulók. Természetesen volt elhasználódás is, amikor valamelyik tankönyv szétszakadt, vagy úgy rongálódott, hogy alkalmatlan lett a további felhasználásra, akkor azt a tanulónak fél áron meg kellett vennie.
Érdekes módon a közismereti tankönyvek mindig visszakerültek hiánytalanul, a szakkönyvek mindig „elvesztek”, vagyis megvette a tanuló. Miért is? Mert azt a tanult szakma művelése során tudta használni. Az ért valamit. Főleg így fél áron. A képzés során használt munkafüzetekre persze ez nem vonatkozott, azokat mindenkinek venni kellett a tanév elején.

Most minden diáknak meg kell vennie a könyveket, ha van rá szüksége, ha nincs. Pedig a testvérétől, rokonától, az ismerősétől, az iskolát befejező társaktól is megkapta ingyen. De most meg kell venni, mert különben az iskolának kell kifizetnie. A létszámnak megfelelő mennyiséget kell rendelni már a gazdasági év elején, amikor még azt sem tudja a szakiskola, hány tanulót tud beiskolázni. Ha meg nem rendel év elején, csak a beiratkozott létszámnak megfelelően szeptemberben, akkor azok nem jönnek meg csak a tanév vége felé, amikor már alig lesz szükség rájuk. Remek.
Mennyivel rugalmasabban ment azokban a hetvenes években! S mennyivel olcsóbb volt úgy az mindenkinek. Az állami tankönyvkiadónak, a szülőnek, a tanulónak.

Erre jött rá a kormány s ennek eredményeként e tanévtől az általános iskola első két osztályában ingyen kapják a tankönyveket a tanulók, s tanév végén kell visszaadni az iskolának. Végre valami elindult vissza a hetvenes évekbe! Mert ami jó, az mindenkinek legyen jó!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mibe fektessük pénzünket?

Bizony a befektetés nem egyszerű dolog főleg egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben, amikor az emberek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük