Kezdőlap » Kert » A talajok szerkezete

A talajok szerkezete

A talaj természetes állapotában kisebb-nagyobb rögöket, összetett szemcséket alkot. A rögök mennyisége és minősége szabja meg a talaj szerkezetét, struktúráját, mely a talaj termékenységének egyik legfontosabb tényezője. A talaj szövetét alkotó elemi ásványok szemcséit különböző tényezők többé-kevésbé tartós módon rögöcskékké tapasztják össze. A talaj rögöcskék nagysága, elhelyezkedése, tartóssága, a közöttük levő hézagok nagysága és mennyisége adja együtt a talaj szerkezetét.

Kialakulásában a növényi élet, az éghajlat, a talajlakó állatok, az ember tevékenysége játssza a fő szerepet. A talaj felváltva átázik, majd kiszárad, átfagy, növények gyökerei hatolnak bele, az ember szerves trágyát és vegyi anyagokat juttat bele, megszántja-boronálja, eközben alakul és változik a szerkezete. A talaj szerkezetének, a tápanyagok mellett döntő szerepe van a termesztésben. Meghatározza a talaj vízháztartását, hő gazdálkodását, a növényi gyökerekkel és levegővel való átjárhatóságát, a benne levő tápanyagok feltárhatóságát és felvehetőségét. Növénytermesztés szempontjából jó szerkezetű talajnak nevezzük a morzsás talajt, rossz szerkezetűnek pedig a rögös, szerkezet nélküli tömődött talajokat.

Vizsgálatok igazolták, hogy a 2 mm-nagyságú morzsákból álló talajban jobban fejlődik a növény, mint kisebb morzsákból állókban. Ha a talajban elegendő víz és szerves anyag van jelen, talajműveléssel pedig szellőztetésérő gondoskodunk, a mikrobiológiai tevékenység a talajban megélénkül, a mikroszervezetek elszaporodnak. A mikroorganizmusok élő és elpusztult telepei tartós talajmorzsák képzésére alkalmasak. A tartós talajmorzsákban gazdag talajt érettnek nevezzük. Az érett talaj morzsáit tehát a mikroorganizmusok telepei, humuszanyagok, egyéb szerves anyagok és a termesztett növények sűrű hajszálgyökerei tartják össze. Az érett talaj rugalmasabb, nedvesebb tapintású. A talajművelés és szerves trágyázás fő célja az, hogy a talaj szerkezetét jó állapotban tartsuk, a talaj álladóan morzsalékos, érett legyen. A termesztett növények ugyancsak nagy hatással vannak a talajszerkezetre, legjobb, legtartósabb szerkezet az évelő füvek és pillangósok gyökérzetének környezetében alakul ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük