Kezdőlap » Kert » A talajok javítása nitrogéntartalmú műtrágyákkal

A talajok javítása nitrogéntartalmú műtrágyákkal

A trágyázással a növényeket kívánjuk tápanyaggal ellátni, de tulajdonképpen a talajt is tápláljuk. A bevitt tápanyagokat a talaj adszorpciós és biológiai rendszerébe beépíti, egy része a talajoldatba kerül és ezáltal felvehetővé válik a növény számára. Lássunk most a nitrogén tartalmú műtrágyákról némi információt.

A nitrogéntartalmú műtrágyák hatóanyaga vagy ammónia, vagy salétrom (nitrát). Mindkét formában felveszik a növények, mégis gyakoribb, hogy a nitrát vegyületeket részesítik előnyben. A nitrát-nitrogént a talaj kolloidjai nem kötik, ezért a talajban gyorsan vándorol, a gyökérzónában eloszolva a növények táplálására jól szolgál. Az ammónium nitrogén szétoszlása és lefelé vándorlása lassúbb. Hűvös időben nitrifikálása, nitráttá alakulása nehezebben megy végbe és az ammóniát a talajkolloidok felületükön megkötik. Ez a megkötés azonban csak időszakos. Megállapították, hogy az ammónia talajba bevitele után 14 nappal 6 cm mélyre jutott, négy hét múlva pedig a gyökérzónában egyenletesen elterjedt, amikorra a nitrifikálás is gyakorlatilag befejeződött. Kísérletek során megfigyelték, hogy az ammónia felvétele már a felső rétegekben viszonylag gyorsan megtörténik, kedvező hőmérsékleti és öntözési körülmények között mélyebb rétegbe nem jutott. Normál nitrogénadagok használatakor tenyészidőben kimosódással tehát számolni nem kell. A karbamid viszonylag gyorsan ammóniává alakul a talajban, majd nitráttá oxidálódik és ennek megfelelően szétoszlik a talajban.
A nitrogéntartalmú műtrágyákat a termesztett növénytől függően lehet a talaj felszínére szórni, vagy a talajba sekélyen bedolgozni. A talajjal való egyenletes elkeveredésnek nincs jelentősége, mert a csapadékkal eloszlik a talajban.
A felhasználás időpontjának megválasztása lényeges. Miután a csapadékkal könnyen lemosódik, a vegetáció megindulása előtt néhány héttel célszerű csak a talajba vinni és a vegetáció során fejtrágyaként alkalmazni.

Forgalomban levő nitrogéntartalmú műtrágyák: ammonitrát 34%-os, mész ammonsalétrom 28%-os, mész ammonsalétrom (linzisó) 22%-os, karbamid 46,3%-os. A százalékos értékek a műtrágyafélék vízben oldható nitrogéntartalmát jelzik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük