Kezdőlap » Családi élet » A szülő halála.

A szülő halála.

Ettől a ténytől rosszabb dolog nem is történhet a gyermekkel , illetve gyermekekkel. Borzasztó nehéz elfogadni a tényt, hogy nincs többé , akár melyik szülő távozik az élők sorából ! Jobb, ha nem marad magára a gyermek vagy gyermekek. Feltétlen kell melléjük felnőtt, legalább az első nap és első éjszaka! Teljesen indokolt, hogy a gyermek rémült, bizonytalan, és talán a család jelenléte megmenti őt a pániktól ! A gyermek a bánaton, szomorúságon, a megrendülésen át eljut a felismeréshez.

Hogyha ezt kibírod, mindent kibírsz! Nem sok különbséget jelent a gyermeknek, hogy hirtelen halt- e meg a szülő, vagy hosszú szenvedés után távozik az élők közül. Sokan azt vélik, hogy talán egy kicsit könnyebb, ha nem kell végignézni a sok szenvedést, így talán a hirtelen távozás elviselhetőbb. Ha a gyermek el akar menni a temetésre, engedjük meg neki, hogy ott legyen.

Így könnyebben megbékél az elvesztett szülő hiányával, tudja hogyan zajlott a temetés és a sírnál is ott van. Részese a sírba helyezésnek azáltal, hogy egy rajzot, vagy egy szál virágot dob a sírba búcsúzóul. Talán azoknak könnyebb elfogadni a tényt, ahol vallásos nevelésben részesültek és keresztény módon látják a temetést. Hibázhatnak a felnőttek azzal, hogyha kímélni akarják a gyermeket az elmúlás fájdalmától, mert a gyerek beszélni akar valakivel róla. Ne hagyjuk a gyereket bizonytalanságban, merjünk leülni mellé és beszéljünk őszintén a történtekről. Nem kell szégyellni, amit mi felnőttek is érzünk, hogy igen , hiányzik a szeretet lény, aki elköltözött tőlünk . El kell fogadnunk azt a tényt, hogy születünk és meghalunk, ezen változtatni nem tudunk. Ne szégyelljük a könnyeket sem, mert megelőzhet olyan később jelentkező dolgot, ami komoly betegségben is átcsaphat. A valódi tények kiszűrik a gyermek / vagy gyermekek / fejéből a zavaros gondolatokat, ezért jobb ha mindent tud.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyerek póló szülői és gyerekszemmel

Lehet, sokan nem is gondolják, hogy megfelelő pólót választani a gyereknek nem is egyszerű feladat, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük