Kezdőlap » Egészséges életmód » A születési hónap meghatározza a belső óránkat

A születési hónap meghatározza a belső óránkat

A téli és a nyári gyerekek az első hónapjaik során különböző fényviszonyokat tapasztalnak. A napok hossza akár hosszú távon is befolyásolhatja a belső óránkat.
A témában végzett kutatás azt mutatta, hogy azoknál a kísérleti állatoknál, melyek növekedésénél téliesen rövidek voltak a nappali fázisok, a nappali aktivitás későbbre tolódott. Az amerikai tanulmányban egereket vizsgáltak, de a kutatók feltételezik, hogy hasonló hatás emberek esetében is előfordulhat. Ez egy lehetséges magyarázatot adhat a szezonális depresszióra, és a télen született embereknél a megfigyelések szerint gyakrabban előforduló skizofréniára.
A kutatás során megfigyelték, hogy a születés utáni időszakban – a születés és az anyaállattól történő elválasztás közötti szakasz során – a nappali fényben eltöltött idő jelentősen meghatározta a későbbi magatartást, a későbbi változások azonban már nem voltak hatással az egerek aktivitására. A “télen született” egerek aktivitása a “nyáriakkal” ellentétben még állandó sötétség esetén is jelentősen későbbre tolódott: ez az állatok biológiai órájával lehet összefüggésben. Ezenkívül a tanulmány megmutatta, hogy a téli fényviszonyok között született egerek szokatlanul reagáltak a nap hosszának változására: míg a nyári egerek tevékenysége a nap hosszához igazodott (a nappali fény jelenlétéhez), a másik csoportban az egerek viselkedése erős változásokat mutatott. A kutatók szerint hasonló hatást váltott ki náluk a változás, mint amit az embereknél szezonális depressziónak nevezünk. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy a télen született embereknél nagyobb a szezonális depresszió kialakulásának veszélye.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük