Kezdőlap » Betegségek » A szükségtelen “kell” avagy a vásárlási kényszer mint betegség

A szükségtelen “kell” avagy a vásárlási kényszer mint betegség

Egyre fejlődő társadalmunk új környezetet generál, amelyek gyakran nem csak előnyöket hanem nehézségeket is szül. A tömegtermelés megjelenésével egy szempillantás alatt minden könnyen és gyorsan hozzáférhetővé vált. A hatalmas kínálat, a sok lehetőség pedig csak erősíti az emberek azon rossz tulajdonságát amely a nagyravágyás formájában vetül elénk. A felgyorsult életet élőket gyakran sújtja a stressz, amelyet nagyon nehéz száműzni még annak az embernek is az életéből aki relatíve nyugodt életet él. Ezen két probléma eggyüthatója kiválthat az emberi személyiségből olyan rendellenességeket, amelyekről gyakran nem is tudjuk, hogy valójában betegség, amelyet szakorvosok kezelnek. A vásárlást sokkal többen űzik kényszeresen mint ahogyan az a köztudatban szerepel.

Kevesen tudják sajnos, azonban tény, hogy Amerikában egy pszichológiai konferencián betegséggé nyilvánították. Hivatalosan a „shopping fever”, magyarul a vásárlási kényszer egy napjainkban igencsak elterjedt viselkedési és/vagy lelki anomália. (rendellenesség) Eleinte nem hangzik olyan súlyosnak azonban a statisztikák már komoly aggódalomra adhatnak okot. A hivatalos felmérések szerint egy átlagember a megvásárolt termékek kb. 10%-át soha nem fogja használni, azonban ez az arány a shopping lázzal küzdő betegeknél elérheti az 50%-ot is! A szakorvosok véleménye szerint, ez a betegség, hasonlóan impulzuskontroll betegségnek számít, akár csak a kábítószerek. Ide sorolható még az alkoholizmus, édesség és a szerencsejáték függőség. Oka gyakran lehet a sikertelenség érzése, rosszkedvűség, esetleg gyerekkorban elnyomott vágyak be nem teljesülése. A betegségben szenvedők agya szinte átkapcsol, és már-már önkívületi állapotban hagynak hatalmas összegeket az üzletekben. Ez a vásárlási kényszert elszenvedőknél szabályos rohamok formájában nyilvánul meg (ha nagy mennyiségű negatív behatás éri az illetőt)

Ez esetben a vásárlás egyre csak fokozódó izgalmat, örömöt jelent. A módosult hangulat miatt megnő önbizalmuk, mert általában az ebben szenvedő személyek 80% alacsony önértékeléssel is rendelkezik. Azonban a kényszer azért alakul ki, mert a betegek „rohamai” időszakosak. A megnyugvás pontját hamar elérik, azonban hamar visszatér a rosszkedv, és a levertség amely a tevékenység miatt általában fokozódik is. (Rengeteg pénz elköltenek feleslegesen, ami akkor tudatosul bennük, ha már otthon vannak és épp kipakolják az új szerzeményeket.)

A felmérések igazolják, hogy a kényszer leggyakoribb áldozatai a negyven év alatti, magányos nők. A divatos „szingli”-nek nevezett életmód melegágyává vált a vásárlási lázban szenvedőknek. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a szenvedély nem csak a nőket fenyegeti. A férfiak is könnyen beleeshetnek, csak ők ellentétben a nőkkel, akik ruhákkal és kozmetikumokkal üzennek hadat a depressziónak, addig a kórosan vásárló férfi pedig műszaki cikkeket gyűjt be.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük