Kezdőlap » Betegségek » A szorongás típusai

A szorongás típusai

A szorongás egy olyan betegség, melyet a stressz vált ki. Minden ember életében megjelenik egy nagyobb vizsga, egy munkahelyváltás, egy nagy beszélgetés előtt. Amennyiben képes megbirkózni vele az ember, akkor nem beszélünk betegségről, hanem normális emberi reakcióról. Sajnos nem ennyire egyszerű a helyzet, ugyanis a szorongás képes irracionális félelemmé alakulni, mely befolyással van a mindennapi életminőségre.

Napjainkban a világon egyre több és több ember válik szorongóvá, jelenleg több mint 60 millió ember küzd ezzel a betegséggel. A szorongás, a görcsösség, nem azt jelenti, hogy izgul az ember egy előadás, vagy épp egy randi előtt. A betegségben szenvedőknél a szorongás több mint fél évig vagy még tovább fennáll, általában a két periódus váltakozik, és ilyenkor meggyőzik magukat az emberek, hogy ők nem betegek, abbahagyják a gyógyszeres kezelést, és mint egy ördögi kör elölről kezdődik.

Öt fő típusát különítjük el, az általános szorongásos zavart, az obszesszív-kompulzív zavart, a pánikbetegséget, a poszttraumás stressz zavart és a szociális szorongásos zavart. Az általános szorongásban szenvedők folyamatosan aggódnak, olyan dolgok miatt, ami miatt nem lenne szükséges, mindent rendkívül negatívan látnak, magukat lekicsinylik. Ez befolyásolja az alvási ritmusukat, elvesztik a koncentráló képességüket és testi tünetként megjelenik a szüntelen fejfájás, a fáradtságérzés, izomfájdalom, remegés, rángatózás, ingerlékenység, izzadás, hányinger, szédülés.

Lassan alakul ki a betegség, és általában a stresszes helyzetek mindig rontanak rajta. Általában az emberek nem is sejtik, hogy ezzel a problémával állnak szembe, és a tünetek kezelése miatt fordulnak orvoshoz. Obszesszív-kompulzív zavar esetén, az emberekben rögeszmék alakulnak ki. Például folyamatos aggodalom és félelem a betegségekkel szemben, ezért egy nap százszor is képes kezet mosni, hogy megnyugtassa magát, hogy nem kap el semmilyen fertőzést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük