Kezdőlap » Baba-mama » A szoptatás praktikái

A szoptatás praktikái

A szoptatásra való felkészülés már a terhesség 7-8. hónapjában a mellek lágy masszírozásával elkezdődik.

A szülés után, /egyénenként változó/ két-három nappal a tejmirigyek termelése hirtelen beindul, a mellek belövellnek.
Ez alatt a pár nap alatt, sárga, erős, sűrű előtej jön a mellekből. A tévhittel ellentétben, bizony ezt a tejet is adni kell az újszülöttnek. A baba még nem éhes ebben az időszakban, így tökéletes alkalom arra, hogy megtanuljon szopni és az anyuka szoptatni. A baba a nyelvével tölcsért formál a mellbimbó köré és a szája szélével, vákuumot képezve, ütemesen pumpálja a bimbó udvar széleinél elhelyezkedő tejcsatorna záróizmokat. Ennek megfelelően kell a szájába helyezni a mellet a szoptatásnál. Először is, a legfontosabb, hogy az anyuka kényelmes pozícióba helyezze magát, mert nem öt perc a művelet és bizony a háta megfájdulhat. Az újszülött szájába, amennyire lehet, a bimbóudvart is be kell helyezni, hogy a vákuum lehetősége meglegyen. Mire a mellek belövellnek, és nagyon kemények lesznek a sok tejtől, addig ezt profi szintre lehet gyakorolni.

Ötlet a tej lefejéséhez:
A kisebb mellű, sok tejjel rendelkező anyukák gondja, hogy túl kemények a mellek és a baba szájába ömlik a tej, így sűrűn félrenyel. Érdemes a szoptatás előtt fejni. Könnyebb a fejés és a szoptatás is. Van még egy előnye, hogy a spriccelő tejet gyorsabban lehet kifejni, a baba pedig a többit kidolgozza, kevesebb munka marad utána.
A mellszívók bizonyos nők mellében ödémát okoznak. Egészségesebb a kézzel történő fejés. Ugyan azt kell tenni, mint mikor a baba szopik. A mellet, alulról megfogva, ellentétes kézzel, a hüvelykujj és a középső ujj használatával a bimbó udvar széleinél, meg kell keresni a tejcsatornák záróizmait és ütemes nyomásokkal pumpálni. Átmasszírozni a mellet, hónalj alatti részen is, és újra pumpálni. Akkor jó a technika, ha több sugárban spriccel a tej. Sok tejjel rendelkező anyukák, szoktak két mellből szoptatni. Eszik a baba az egyik ciciből, büfizik és utána eszik a másik ciciből. A gyors termelés miatt, így nem feszülnek a mellek annyira.

Szoptatás három óránként.
Ébred a baba. Tisztába van téve. Egyre türelmetlenebb. Szopik, büfizik, szopik, büfizik és el is telt majdnem egy óra. Két óra múlva kezdődik elölről. ( Szoptatás után, ha nem muszáj, akkor ne tegyük tisztába, mert kitornáztatjuk belőle a tejcsit.)

Kevés vagy apad a tej.
A régi praktika, a mai napig jól működik, vagyis a “csurgatott, köménymagos tojásleves” nagyon jó tejtermelő hatású.
Az étrendre kell figyelni. A szoptatós kismama, levesek, főzelékek evése mellett, igyon kellő mennyiségű folyadékot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük