Kezdőlap » Kert » A szomszéd fűje mindig zöldebb

A szomszéd fűje mindig zöldebb

Mikor érezheti magát jól az ember az otthonában? Nem elég az, ha a lakásban rend van és tisztaság, otthonosabb a környezetünk, ha az udvar, a kert is rendben van.
A kertek legalapvetőbb feltétele, hogy legyenek minél természetesebbek. Minél kevesebb legyen az olyan felület, mint például a járda, vagy épületek, és minél több a zöldellő fű, a virágok, és a növények. Fontos, hogy növényeink ültetésekor legyen egy összhang. Ne össze-vissza ültessük őket, figyeljünk arra is, hogy az évszakok változnak, mert vannak olyan növények, virágok, amelyek csak tavasszal nyílnak, és vannak olyanok, amik viszont csak nyáron. Vannak olyanok, amelyeket ősszel ki kell szedni, és még a fagy beállta előtt, el kell tenni olyan helyre, ahol nem fázhat meg. Más-más növénynek, más igényei vannak, ezekre mindig figyeljünk oda, és nem utolsó sorban érdemes hangsúlyt fektetni a színek harmóniájába is.

Kertépítéskor érdemes először is megtervezni azt, hogy mit hova szeretnénk ültetni, minek, hol legyen a helye. A későbbiekben ez meg fogja könnyíteni a dolgunkat. Ha füvet szeretnénk ültetni, és célunk, hogy minél szebb legyen, próbálkozhatunk gyeptéglákkal. Ha viszont valaki az olcsóbb megoldást keresi, nyugodtan használhat fűmagot is. Ahhoz, hogy egész évben gyönyörűen zöldelljen, ajánlatos a műtrágya használata, amit főleg tavasszal, vagy nyár végén alkalmazzunk. Fontos, hogy környezetbarát műtrágyát vegyünk, és figyeljünk az összetevőire is, arra, hogy mennyi tápanyagot tartalmaz. Ha helyesen használjuk, szép zöld, és sűrű gyepet kapunk. A füves terület szélére, főleg a kerítés mellé szokás tujákat is ültetni, vagy éppen fákat, bokrokat, de virágos kerteket is kialakíthatunk. Ha valaki szeretne, építhet a közepébe egy sziklakertet akár egy kis kerti tóval. Ha szeretnénk egy járdát, kis utat kiépíteni, ajánlatos, hogy azt ne betonból készítsük, sokkal mutatósabb, ha kőlapokat helyezünk le, melyek között a zöldellő fű is látható. Ez mind persze a tulajdonosától függ, mindenkinek más a szép, mindenkinek más tetszik. Viszont ha nem csak szép, de hasznos kis kertet akarunk, akkor meg lehet próbálkozni egy pihenőhely és kerti sütögető kiépítésével.

Az olyan kert, amit színes virágok, gyönyörűen zöldellő gyep, fák, bokrok tarkítanak és díszítenek, harmóniát visz az ember életébe. Ha kiülünk a kerti hintaágyba, vagy pihenőhelyre, ahol díszes növények néznek vissza ránk, nyugalomra lelhetünk ebben a rohanó világban.
Vannak olyanok, akik kertjüket inkább hasznossá, mint inkább széppé akarják varázsolni. Vidéken jellemző inkább, hogy az embereknek van konyhakertjük. Tavasszal, miután felásták, és szintén környezetbarát trágyával ellátták a kertet, elvetik a magokat, illetve elültetik a palántákat, majd egész évben gondozzák őket, hogy ha valamire szükségük van, ne a boltba kelljen szaladni, hanem csak ki a kertbe, és máris frissen fogyaszthatók a zöldségek, gyümölcsök. Bár ez így első hallásra igen kényelmesnek tűnhet, koránt sem az.

Ahhoz, hogy a növények életben maradjanak, és kellően legyen termés, a kertet gondozni kell. Gondosan kell locsolgatni őket, a gyomokat kiszedegetni, és meg kell óvni őket a betegségektől és a kártevők pusztításától. Ez permetszerekkel megoldható, bár sokan elítélik az ilyesmit, mert nem akarják mérgezni a növényeiket. Tudni illik, hogy az sem mindegy, hogy mit ültetünk a kertbe. Fontos, hogy milyen a termőföld, mert növénye választja, hogy miben él meg. Sokan ültetnek paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát, epret, sóskát, karalábét, répát, babot és borsót, de természetesen ez is attól függ, mekkora kerttel állunk szemben. Minél nagyobb a kert, és minél jobb a termőföld, annál több a lehetőség ültetés szempontjából. Ahol konyhakert van, ott valószínűleg több, és változatosabb gyümölcsfa is található, sőt, szintén vidéken szokás csinálni egy szőlőskertet is, amit ősszel leszüretelhet a család, és apuka vagy nagypapa már hozzá is láthat a borkészítéshez.

Ami nagyon fontos, és sose feledjük, ha kertünket nem szeretnénk parkosítani, beépíteni, akkor se hagyjuk, hogy a gyomnövények belepjék, mert sok olyan allergén növény telepedhet meg a kertünkben, aminek a szomszédok, de akár a kert tulajdonosa is kárát láthatja, sőt, még büntetik is. Ha mást nem is teszünk, a füvet mindig nyírjuk le alaposan, és próbáljuk ezeket az allergén növényeket kiirtani, még mielőtt a növény allergiaszezonja beköszöntene.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ültessünk paradicsom palántát?

Lucullus, konzerv, savmentes, koktél és még sorolhatnánk a számtalan ízű és formájú paradicsomokat, ami a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük