Kezdőlap » Kert » A szőlőfürt téli eltartása

A szőlőfürt téli eltartása

A szőlőfürt téli eltartásával a fogyasztási idényt hosszabbítjuk meg. Legtovább a laza fürtű, vastag héjú, húsos bogyójú, nehezen rothadó fajták tarthatók el. Száraz ősz után tovább, csapadékos időjárása esetén rövidebb ideig áll el a szőlő.

Itt is érvényes, hogy a nedves esős időben vagy harmatosan szedett fürt könnyen romlik. Eltartása az egészséges, teljes érésben levő fürt a legalkalmasabb. Sérült bogyó (gombás, állati kártevőktől károsított, vagy jég verte, napégett) erre a célra nem alkalmas. Téli eltartásra legjobban bevált fajták: Afuz Ali, Kecskecsöcsű-félék, Hamburgi muskotály, Chasselas-félék, Kecskemét virága, Cegléd szépe, Kövidinka, Vörös dinka, Csiri-csuri és Othello.

A szőlő eltartására az a helyiség alkalmas, amely jól szellőztethető, levegőjének hőmérséklete 2-01 fok közötti, relatív páratartalma pedig 80-85%-os. A helyiséget minden évben fertőtlenítsük, a tárolás előtt meszeljük be és köbméterenként 2-3 g ként égessünk el. A szőlő téli eltartására a legalkalmasabbak a klímaszabályozóval ellátott hűtőtárolók. Számos nagyüzemünk már rendelkezik ilyen hűtőházzal. A szőlőeltartás egyszerűbb módszerei közül néhányat az alábbiakban ismertetünk.

Levágott vesszővel: A fürtöt a tőkéről úgy vágjuk le, hogy a kocsány felett 5-6, alatta pedig 15-20 cm-es vesszőrész marad. A vessző felső végét parafinnal elzárjuk, az alsót pedig vízzel telt üveg, vagy műanyag palackba rakjuk. A poshadás megelőzésére a vízbe faszénport teszünk. A vizet esetenként pótoljuk. Ezzel a módszerrel a szőlőfürt fonnyadás nélkül hosszú hónapokig eltartható.

Kamrában: A legegyszerűbb eltartási módszer. A szőlőt vagy polcra rakjuk, vagy felaggatjuk. Az utóbbi a jobb. Az aggatás rafiával, zsineggel vagy horganyzott huzalból készült S-alakú kampóval történhet. A fürtöket fregoliszerű tartóra függesztjük. A tároló kamrában néhány napig minden nap, később csak kéthetenként, légköbméterenként 2-3 g ként égetünk el.

A szőlőt a fentieken kívül szalmára vagy cserényre egyszerűen szétrakva, továbbá fűrészporba vagy parafadarába ágyazva is eltarthatjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük