Kezdőlap » Látnivalók » A Sziklatemplom

A Sziklatemplom

A Sziklatemplom körülbelül három méter magasra emelt téren épült és helytelenül Omár-mecsetnek is nevezik. A templomhoz lépcsőkön lehet feljutni, ezek nyolc árkád alatt vannak. Az árkád neve Mauzin (mérleg) a mohamedán tanítás szerint az utolsó ítélet napján mérleget akasztanak rájuk, és ezen mérik meg a hívók jó és rossz cselekedeteit.

A templom nyolcszögletes centrális épület. Külső falait fehér és kék márvány-és fajanszlapok borítják.
A kupola alatt van a központi rotonda és ezt veszi körül az alacsonyabb mellékhajó. A körbefutó boltíveken a Koránból való idézetek olvashatók. A kupola harminc méter magas, fölötte három méter magasan félhold ragyog.

A templom eredetileg mohamedán szentély volt és csak később alakították át az imádság helyévé.
Az épület közepén található a szent szikla (esz Szakra), amely két méterre áll ki a talajból. Azt tartják, hogy Dávid itt emelt oltárt a pestisjárvány idején, később pedig ez volt az égő áldozati oltár.
A keresztesek idején is oltár volt a sziklán.

Innen szállt az égbe Mohamed, ekkor Isten parancsára Gábor arkangyal megállította a sziklát, és rajta hagyta a keze nyomát, de Mohamed lábnyoma is látható rajta. Fölötte egy ezüst urnában Mohamed szakállából őriznek két szálat.A délkeleti saroknál egy ajtó nyílik, ez a szikla alatti barlangba vezet. A 4. században ide gyűltek össze a zsidók, itt siratták meg a lerombolt templomot.

A sziklához és a barlanghoz sok legenda fűződik: Ábrahám, Dávid, Salamon, Illés, Mohamed imádkoztak ezen a helyen. A templomtéren, a Sziklatemplomtól keletre található a Lánc-kupola vagy Kincs-terem Dávid törvényszékének is nevezik ezt a helyet. A keresztesek kápolnává alakították Szent Jakabnak, Jeruzsálem első püspökének tiszteletére. A mohamedánok szerint pedig egy láthatatlan lánc hull a világ végén erre a templomra, és elválasztja majd az igazakat a gonoszoktól.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük