Kezdőlap » Fogyókúra » A szétválasztó diéta

A szétválasztó diéta

A szétválasztó diéta a fogyókúrás étrendek egyik formája, amely egy amerikai orvos, Howard Hay elméletén alapul. Hay abból indult ki, hogy az emberi test nem képes a savas kémhatású (fehérjedús), és a lúgosító (szénhidrátban gazdag) élelmiszereket egyszerre megemészteni. Ezáltal, ha egyszerre fogyasztjuk őket, emésztési zavarokhoz és túlsúly kialakulásához vezethet.
A diéta alapja az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Emellett arra kell figyelnünk, hogy a fehérjéket és a szénhidrátokat nem egyszerre, hanem különböző időpontokban fogyasszuk. A növényi, lúgosító hatást kifejtő élelmiszereknek kell túlsúlyban lennie az étrendünkben. Korlátozzuk ezzel szemben a fehérjedús, savasító élelmiszerek fogyasztását, hogy megelőzzük a szervezetünk elsavasodását.
Ezen felül a szétválasztó diéta előírja, hogy kerüljük, vagy csak mértékkel fogyasszuk az úgynevezett “nem természetes” élelmiszereket. Ide tartozik többek között a fehér liszt, készen kapható ételek, magas cukortartalmú édességek, konzervek, és zsírban gazdag élelmiszerek. A diéta során nem ajánlják napi 100 grammnál több hús fogyasztását. A napi zsírbevitelt korlátozzuk 30-60 grammra. A szétválasztó diéta követőinek az alkoholról is le kell mondaniuk.
Hay táplálkozással kapcsolatos elméletét azonban tudományosan még nem sikerült bizonyítani. A táplálkozástudomány mai állása szerint a fehérje-, és szénhidráttartalmú élelmiszerek szétválasztása nem vezet súlycsökkenéshez. Mégis sok embernek sikerült a szétválasztó diéta segítségével lefogynia – ennek oka inkább az étrend egészséges összetételében, tudatos összeállításában, zsírszegény és rostdús táplálkozásban keresendő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogyókúra – van értelme?

Nézzünk más szemmel a fogyókúra témát! Vetítsük le egy merőben elütő tevékenységre, a takarításra. Ha …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük