Kezdőlap » Fitnesz » A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A különböző tápanyagok (szénhidrát, fehérje, zsír) megfelelő arányával, illetve a létfontosságú ásványi anyagok és vitaminok bevitelével megelőzhetjük a hiányos táplálkozás okozta panaszokat, és serkenthetjük az izmok növekedését.

A szénhidrátok az izomépítés során különleges szerepet kapnak a táplálkozásunkban. A napi táplálékbevitel nagy részét szénhidrátok teszik ki, ezáltal a legfontosabb energiaforrást jelentik, agyunk és izmaink számár egyaránt. Cukormolekulákból állnak, és számos élelmiszerben – a cukrozott édességektől a zöldségekig – megtalálhatóak. A szénhidrátok különböző típusait összetételük alapján különböztetjük meg. Háromféle szénhidráttípus létezik: a monoszacharidok, diszacharidok, és a poliszacharidok.

A monoszacharidok, más néven egyszerű cukrok elsősorban szőlő-, és gyümölcscukor formájában a gyümölcsökben fordulnak elő. A diszacharidok a gyümölcsökben csak kis mennyiségben találhatóak meg, elsősorban a háztartásban használt cukor, tejcukor, édességek és csokoládé formájában találkozunk velük. A hosszú szénláncú szénhidrátok, a poliszacharidok, más néven keményítők például a gabonából készült termékekben, burgonyában és hüvelyes növényekben találhatóak meg.

Szervezetünk legfontosabb energiaforrásaként a szénhidrátok nemcsak a létfontosságú funkciók fenntartásáért felelősek, hanem az izmok teljesítőképességét is javítják, illetve az izomépítési folyamatokat serkentik. A szénhidrátokban található glükóz látja el az izmokat energiával, és gyorsítja a regenerációt. Fizikai aktivitástól függően a napi szénhidrátszükséglet különböző lehet: egy sportolónál akár testsúlykilogrammonként 6-10 g is lehet a megfelelő szénhidrátbevitel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edzővel, vagy a nélkül?

Örök kérdés, hogyan legyünk fittek, karcsúak és szépek. Persze mindezt nagyon rövid idő alatt szeretnénk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük