Kezdőlap » Fogyókúra » A szénhidrát-anyagcsere folyamatai

A szénhidrát-anyagcsere folyamatai

A szénhidrátokat cukroknak is nevezik. Fajtáik az egyszerű cukrok és az összetett szénhidrátok. Előbbihez tartoznak a mono-, és a diszacharidok, melyek egy vagy két molekulából állnak, utóbbihoz a poliszacharidok, az összetett szerkezetű keményítők. A szénhidrátok az egyik legfontosabb energiaforrást jelentik a szervezetünk számára. Mielőtt azonban hasznosítani tudnánk ezt az energiát, a táplálkozás során bevitt szénhidrátokat először egyszerű cukrokra kell bontanunk. Ilyenek a glükóz (szőlőcukor), fruktóz (gyümölcscukor), és a galaktóz. A folyamat a gyomor-bél traktusban zajlik le, különféle emésztőenzimek segítségével.
Az egyszerű cukrok ezután a vérbe kerülnek, és a sejtekbe transzportálódnak, ahol oxigén segítségével a glikózis folyamata során energiává alakulnak. 1 gramm szénhidrát 4,1 kcal, vagy 17 kilojoule energiát ad a szervezetnek.
A szénhidrát-anyagcsere folyamatának fontos szakasza a májban megy végbe. A máj biztosítja a szervezetünk folyamatos glükóz-ellátását, akkor is, ha a táplálkozás során egy ideig nem jut szénhidrát a szervezetbe. Ez azzal válik lehetővé, hogy a máj tárolni tudja a glükózt. Amikor nincs szükségünk azonnali energiára, a máj glikogénné alakítja a glükózt. Ez a folyamat az izmokban is végbemehet. A glikogén a glükóz tárolt formája, és egyfajta energiaraktárat jelent a sejtek számára, ha a táplálkozással felvett energia nem elegendő. Szükség esetén a glikogén újból glükózzá alakul, ez a folyamat a glikogenózis.
Amennyiben a glikogénraktárak teljesen fel vannak töltve, tehát jóval több szénhidrátot veszünk magunkhoz, mint indokolt lenne: a felesleges szénhidrátokat a szervezet zsírként tárolja el. A következmény: a zsírszövet növekedése, a hízás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen fogyókúrás desszerteket készíthetünk?

A legtöbb fogyókúra alapból tiltja az édességeket, ugyanakkor megpróbálja helyettesíteni őket, ami igazán bizarr dolog, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük