Kezdőlap » Növények » A szeder

A szeder

Az egyik legrégebben ismert és már az ősidőkben is gyűjtött évelő gyümölcs a szeder. A szeder a rózsafélék családján belül a Rosoidae alcsaládjába tartozó lombhullató indás kúszónövény. A szeder számos fajtája ismert, csak Európában több mint 2000 fajtája ismert. A szeder a vadonban az erdőszéleken, árokparton, félárnyékos, ligetes helyen, a dűlőutak árkaiban, tarlókon, parlagföldeken található meg. A hideget jól tűri. A szeder cserje fél méter magasságtól, akár három méteresre is megnőhet.

Akár 4-5 méteres apró horgas tüskékkel borított ívesen meghajló hajtásokat növeszt. Ezek a tüskék elősegítik a növény biztos növekedését és védenek a kártevők ellen is. A többnyire fás szárú szedernek szárnyasan összetett leveli vannak. Az öttagú, nagy fehéres, vagy rózsaszínű virágai sugaras szimmetriájúak melyen a termőlevelek és a porzók száma meghatározhatatlan. A szeder májustól augusztusig virágzik. A szeder fekete termése apró húsos, csonthéjas, amely kúpos vackokon csoportosan helyezkednek el., A szeder kissé édes-savanykás, de zamatos gyümölcsei a augusztustól októberig fokozatosan érik meg. A kiskertekben csak imitt-amott termesztették a már nemesített, nagyobb gyümölcsöt termő, tüskés fajtáit, amit elsősorban élősövényként használtak.

A szeder éretten nyersen fogyasztható, de kiváló zselé, szörp, lekvár alapanyag. Jól szállítható, kiválóan alkalmas élelmiszeri ipari feldolgozásra is. Gyümölcsbor is készíthető belőle. Szeder gyógynövényként is ismert , főzete nagyon jó gyulladásgátló.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szarvasgomba a földalatti gomba

A földalatti gomba fajtákat nehezebb gyűjteni azoknál a gombafajtáknál, amiket szabad szemmel is könnyen észrevehetünk. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük