Kezdőlap » Növények » A szarvasgomba

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan az íze, mintha “illatot ennénk, azonban azaz illet amié a nyelvünkkel érzünk, nem ugyanaz, amit előtte a gombát megszagolva éreztünk.

A szarvasgomba elterjedése a klímához köthető, Magyarországon igen elterjedtek. Európában hazánkban található számottevő mennyiségben az egyetlen édes ízű szarvasgomba, a homoki szarvasgomba, amíg Francia országban a Tuber melanosporum fajtájú szarvasgomba elterjedt. A szarvasgomba érési ideje függ a gomba fajtájától. A Tuber melanosporum érési ideje november végétől március elejéig, amíg a Tuber uncinatum szeptember közepétől november végéig tart.

A szarvasgombát a föld alatti nagyobb gombák közé soroljuk. A termőtest alakja csaknem gömbölyű, gumó alakú, amelyet a többé-kevésbé fejlett kéreg veszi körül. A kéreg lehet sima, varangyos vagy gidres-gödrös. Amíg a belseje is többféle lehet, állhat egyetlen üregből, vagy lehet tömör, márványos mintázattal, illetve labirintusos. A tömlősöknél a gombák belseje kezdetben tömör, és a növekedésük során válik kamrás szerkezetűvé. A kamrák falán található a termőréteg, ami bazidiumokból és olykor cisztiákból áll. A bazidiumokon fejlődnek a spórák.

A szarvasgombának vannak hím és nő egyedei, ezek külön telepekben élnek, akár több méter távolságban helyezkednek el. A beporzást a az erdő vadjai, esetleg gombászok végzik a folyamatos felkutatással. A szarvasgomba a fölötte élő fa gyökereivel él szimbiózisban, A gazdanövénye leggyakrabban a tölgy, a mogyoró, a hársak és a feketefenyő gyökerén élnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük