Kezdőlap » Betegségek » A száraz bőr

A száraz bőr

Háromféle bőrtípust különböztetünk meg: száraz bőr, normál bőr, zsíros bőr. A legtöbb ember bőre úgynevezett kevert típus, amely a különböző bőrtípusokból áll össze. Például zsíros arcbőr esetén is lehet a kar vagy a láb bőre kifejezetten száraz. Ezenkívül a bőrtípust befolyásolják a hormonális változások, az életkor és az aktuális évszak.
A száraz bőr finom, pergamenszerű tapintású, könnyen sérül. Gyakran feszül, és viszkető érzést okoz. Érzékenyen reagál a hőmérsékleti változásokra. A rendkívül száraz bőr egy úgynevezett kiszáradási ekcémához vezethet, melynek a tünetei zuhanyzás vagy fürdés után jelentkeznek: a bőr kirepedezik, kipirosodik és viszket.
Még, ha komolyabb megbetegedés nem is áll a hátterében, az extrém száraz bőr nem csupán kozmetikai kérdés: a bőr szárazsága akár ahhoz is vezethet, hogy a funkcióit nem tudja betölteni. A bőr a legnagyobb szervünk, számos funkcióval: véd minket a külső hatásoktól, például az UV-sugárzástól, kórokozóktól vagy fizikai sérülésektől. Szabályozza a testhőmérsékletet, azáltal, hogy a bőr alatt futó hajszálereket kitágítja, vagy összeszűkíti. Ezenkívül szabályozza a vízháztartást (pl. izzadás által). Továbbá a bőrünk érzékelési funkciót is betölt: észleli a hőmérsékleti változásokat, az érintést vagy a fájdalmat. Kommunikációs célokat is szolgál, például ha elpirulunk, vagy elsápadunk.
Az extrém száraz bőr ezenkívül lelkileg is megterhelő lehet: az arc és a kezek bőre legtöbbször mások számára is látható, így a láthatóan száraz bőr, vagy a szárazság okozta ekcéma miatti repedések, sebek az önbizalom csökkenését okozhatják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük