Kezdőlap » Esküvő » A szamburuk útja a házassághoz vezető úton

A szamburuk útja a házassághoz vezető úton

Az egyik Kenyában élő természeti nép, a szamburuk alig százhúszezren vannak. A nomád, félnomád életvitelű emberek a kecskék népének vallják magukat. Nagyrészt írástudatlanok. A pénzt is csak az 1990-es években ismerték meg. Ekkor kezdték a bőtökből készült ruhájukat textilre cserélni. Megtalálható a fiúk beavatási szertartása, ami körülmetéléssel jár, de a lányok körülmetélése- itt a csikló eltávolítása- is hagyomány.

Az esküvő előtt megengedett a fiatalok szerelme, de testi kapcsolat nélkül. Ha gyermek születik ilyenkor mégis, az annyira nemkívánatos, hogy megölik az újszülöttet. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, a lány nem mehet férjhez. A megesett lány kunyhójának felépítésében senki nem segít. A fiú, ha már átesett a beavatási szertartáson és az ősi szokás szerinti madárvadászatról is hazatér, kedvese fejére díszes éket tesz. Ezen kívül többféle karperecet és csilingelő ékszereket is ad szíve szerelmének. De még nem házasodhat meg! Erre a körülmetélés után várnia kell majd egy évtizedet, és egy újabb éjszakai rituálén való megfelelés is feltétel. Ezt az idősek ellenőrzik. Amikor már megvan, kit fog elvenni, annak a lánynak egy marhafarokból készült gyöngyös legyezőt kell adnia.
Annak ellenére tehát, hogy már házasodhatna, még először vagyont gyűjt, amivel igazolnia kell, hogy asszonyát el tudja tartani. Ezért az ősi szokásokat tartóknál óriási lehet a korkülönbség. Tehát, ez az esküvő előtti ajándékozás nem tekinthető eljegyzésnek. Ugyanekkor a lány díszes fejtámasszal viszonozza az ajándékozást.

A női szépséget itt a borotvált fej testesíti meg. Mivel a házasság alapja a vagyon, a menyasszony nem szerelemből megy férjhez. Mikor a lány apjával megegyeznek a menyasszony felnevelésének hála-ajándékáról, a lány nem tudja ki lesz a párja. Mivel a szamburuk több klánra tagolódnak, az szabály, hogy a férj és a feleség különböző klánhoz tartozzanak. Így az esküvő napján történik meg az ismerkedés. A lánynak el kell fogadnia a szülei által neki kiválasztott férfit.
A tényleges esküvő pedig több napig tart.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan esküdjek várandósan?

Nincsenek szebb dolgok egy nő életében, mint férjhez menni és gyermeket várni. Problémásabb sem, ha …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük