Kezdőlap » Esküvő » A szamburu lagzi

A szamburu lagzi

Az egyik samburuk a kecskék népe, akik Kenyában élnek. Még ma is az ősi szertartások és hagyományok szerint élik életüket, udvarolnak és kötnek házasságot. Az egyik legalapvetőbb, hogy a lány elfogadja, hogy a szülei választanak neki párt. Az is fontos, hogy a vagyon alapján házasodnak, és mid a két fél körül van metélve.

A három napig tartó esküvőhöz a vendégek számára felépítenek egy kunyhót. Különböző állatok adományozása divat ekkor, de eltérhet ennek a fajtája, megölése és elfogyasztása a népcsoporthoz való eltérések miatt. Amíg ez a tevékenység folyik, addig a menyasszony pihenhet, vagy nézheti a táncos mulatságot. A táncot a harcosok apró ugrálással kezdik, majd egyre magasabbra való szökelléssel folytatják. Az esküvői tánc később két körben folytatódik. Külön a nők és külön a férfiak. Az asszonyokhoz állhat be táncolni a menyasszony is, aki vörös okkerrel van bekenve.
Mivel manapság már a bőrön kívül a textil viselet is meghonosodott, így ezt az esküvőkön is megtalálhatjuk. Erre a célra a virágos a divat a vőlegénynél, míg a menyasszony esetében az egyszínű. A vőlegénynek természetesen van bunkósbotja, de az esküvőre egy különlegesen hosszú botot kell faragni. A házas férfi botja pedig ébenfából készül. A szamburuk szeretik az ékszereket és a díszeket. Van, amit egész életükben viselnek, van, amit csak alkalomszerűen. Csak a gyermekek nem díszíthetik magukat.

A mulatság után jön el a nászéjszaka ideje, de csak akkor, ha a lányt már a szokásoknak megfelelően körülmetélték. Ha nem, akkor várnia kell az ifjú férjnek. A szertartás után elindulnak a fiú kunyhójába, természetesen gyalog. Közös otthonuk hagyomány szerinti megépítése majd asszonyokra vár. Egy jó feleség természetesen engedelmes. A többnejűség megengedett, de maximálva van a feleségek száma négyre. További érdekesség, hogy fürdés helyett zsírral tartják karban bőrüket.
Természetesen vannak olyanok is, akik ma már szerelemből házasodna itt is, és azoknak a szokásai a modernizáció irányában fejlődik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nászajándék – mit vegyek?

Egy esküvői meghívás mindig öröm, hiszen olyan eseményre invitálnak, amelyet az ifjú pár kiemelkedően jól …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük