Kezdőlap » Betegségek » A szájszag

A szájszag

Most egy nagyon kellemetlen probléma következik
Amikor Néró vendégeket hívott, azoknak az előcsarnokban gargarizálniuk kellett. Erre a célra illatosított szájvíz állt rendelkezésükre. Az eredmény igen kétséges lehetett.
Azt a szájszagot, amelyről most szó lesz, a szájvíz legfeljebb leplezi – egyéb eredménye nincs!
Ha hagymaevés (bár lehetőleg reggel ne tegyük), erős dohányzás vagy egyéb ilyen „utóhatást” okozó ételek vagy italok fogyasztása okozza a kilégzés tisztátlanságát, különféle dezodoráló – szagtalanító – szerek segítenek.

Hordjunk magunknál mindig mentolos rágógumit, vagy cukorkát, hogy segítsen rajtunk.
Otthon pedig a fogmosás (nem csak 2-3-szor átdörzsölni, hanem valóban 3 percig mosni, ez a félórás sminkeléshez képest nem idő), a szájvízzel való öblítés az, amit sikerrel alkalmazhatunk.
De most térjünk rá arra a szájszagra, amelynek mélyebben fekvő oka van.

Hol kereshetjük ezeket az okokat? A rossz fogakban, gyomorbántalmakban, az orr, a homloküreg megbetegedéseiben, vagy gennyes mandulagyulladásban. A kellemetlen szájszag anyagcser zavarokra is utalhat. Kevésbé ismert, de jó, ha tudjuk, hogy néhány esetben a szájüregben található nyálmirigyek megbetegedése következtében is felléphet ez a kellemetlen jelenség. Hogy ezek közül melyik a „bűnös”, az igazi ok, azt kizárólag orvos állapíthatja meg. Ha meg van a diagnózis, gyógykezelést rendel el, amely ismét tiszta, szagtalan lehelethez segít.

Tegyen ön is egy próbát. Lélegezzen mélyet, tartsa tenyerét behomorítva szája elé, lélegezzen lassan ki – aztán szimatoljon bele.
És most ismételjük meg, amit az előbb elmondtunk: ha a szájszagot étel, ital cigaretta okozza, mentol, fogmosás, öblögetés
Ha beteges jelenségről van szó: orvosnak kell segítenie.
A szájszag ugyanis nem csak az illető, hanem egész környezete számára kellemetlen. Ráadásul komolyan zavarhat valakit hivatása ellátásában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélhetünk a szervezet elsavasodásáról?

A savasodás az egész szervezetben jelen van, de elsősorban a magas oxigénszükségletű szerveket fenyegeti (szív, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük