Kezdőlap » Fitnesz » A súlyzós edzés erősíti a légzőizmokat

A súlyzós edzés erősíti a légzőizmokat

Több erő a be-, és kilégzésben a súlyzós edzésnek köszönhetően? Első hallásra meglepő lehet, azonban a testépítés, az erősítő edzés valóban hozzájárul a légzésben résztvevő izmok erősítéséhez.

Egy Sydney-ben végzett kutatás során 22 testépítő, és 20 állóképességi sportolót vetettek alá különböző vizsgálatoknak. A 20-35 év közötti résztvevők légzőizmait, és tüdőfunkciót is összehasonlították a kutatók. Az eredmény: azok, akik erősítő edzést végeznek, illetve a testépítők kilégzési és belégzési nyomásának maximális értékei jóval magasabbak, mint az állóképességi atléták esetében. Ez a két paraméter segít meghatározni a légzőizmok erejét.

A tüdőfunkciók tekintetében a két csoport között nem mutatkozott jelentős különbség. A kutatók azonban közvetlen összefüggést találtak a kilégzési nyomás értéke, és aközött, mekkora súlyt volt képes kinyomni egy testépítő a fekve nyomás során. A gyakran megfigyelhető, fiziológiailag azonban nem ajánlott levegő-visszatartás, illetve préselő légzés a súlyzós edzés alatti megerőltetés során – például a fekve nyomásnál -, úgy tűnik, tartósan erősíti a légzőizmokat.

A sportorvosok a kísérleti alanyok maximális oxigénfelvételi képességét is vizsgálták. Ebből a szempontból az állóképességi sportolók rendelkeztek jobb képességgel: a vizsgálatok lényegesen magasabb oxigénfelvételi képességet mutattak az ő esetükben, mint a testépítőknél. Az állóképesség, oxigénfelvételi képesség, légzőizmok erősítéséhez a súlyzós edzés, és az állóképességi edzés kombinációja a legjobb megoldás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük