Kezdőlap » Fitnesz » A súlyzós edzés ajánlott időtartama

A súlyzós edzés ajánlott időtartama

Fontos kérdés azok számára, akik erősítő edzést végeznek: mennyi ideig tartson a tréning? Valóban annál gyorsabban fejlődnek az izmok, minél tovább tart a súlyzós edzés?

Az edzés időtartama elsősorban attól függ, milyen típusú módszert, edzéstervet követünk. A magas intenzitású, alacsony sorozat-, és ismétlésszámmal végzett gyakorlatokat tartalmazó edzésterv legfeljebb 30-45 perces edzéseket tesz lehetővé. A kezdőknek javasolt köredzések, melyeknél minden izomcsoportra végzünk egy-egy gyakorlatot, akár két óráig is tarthatnak. Egy testépítő átlagosan kilencven percet tölt az edzőteremben, bemelegítéssel, nyújtással együtt. A súlyzós gyakorlatok előtt végzett kardio edzés nem számít bele ebbe az időtartamba.

A szakértők körében még nem alakult ki egységes álláspont arról, milyen hosszúságú edzés mondható ideálisnak. Egyesek azt állítják, legfeljebb két óráig lehet fenntartani a magas energiaszintet. Mások már ezt is soknak tartják: úgy gondolják, a két órás edzés katabol, izombontó folyamatokat indít el, túl nagy stressznek teszi ki az izmokat, és az idegrendszert, gátolja a regenerációt. A hosszú edzések hívei ezzel szemben úgy vélik, az izmoknak nem lehet megfelelő stimulációt biztosítani egy 40-45 percig tartó edzéssel. A szívnek, és a keringési rendszernek is jót tesz, ha tovább tart a testmozgás. A magas ismétlésszámú gyakorlatok lehetővé teszik, hogy akár 90-120 percen keresztül is eddzünk, azonban ez elsősorban profiknak ajánlott. A legtöbbünknek sem életvitel szempontjából, sem a genetikai adottságokhoz nem megfelelő a másfél-két órás edzés. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy 45-60 perc az ideális időtartam, ha a bemelegítést, és a nyújtást nem számítjuk bele.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük