Kezdőlap » Betegségek » A stressz káros hatásai

A stressz káros hatásai

A mindennapi stressznek számos kiváltó oka lehet: bármilyen stressztípusról is legyen szó, nemcsak szellemi, hanem testi reakciókat is okoz. Nem számít, hogy valódi stresszhelyzetről van szó, vagy negatív hozzáállásról: agyunk jeleket küld a mellékvesékbe, ahol stresszhormonok: adrenalin és kortizol választódnak ki.
Az adrenalin növeli a szívfrekvenciát, és a vérnyomást, és energialöketet jelent a szervezet számára. A kortizol – az elsődleges stresszhormon -, az emésztési folyamatokat, és az immunrendszer működését korlátozza, egyfajta “riadóállapotba” hozza a szervezetünket: emeli a vércukorszintet, és serkenti a glükóz felvételét az agyban.

Ugyan egyes stresszorok kifejezetten pozitívnak számítanak (például maratoni futás során: a stresszhormonok hatására jobb teljesítményre leszünk képesek), más tényezőkre ennek ellentéte igaz. A teljesítménynövekedés csak addig érvényes, amíg a stressz-szituáció időben korlátozott. Amennyiben a stressz tartósan megmarad, krónikussá válik, káros következményekkel járhat. A rövidebb megterhelés után a vérnyomás csökken, a szívfrekvencia lelassul, a testi funkciók visszaállnak a normál szintre. Ezzel szemben tartós stresszhatás esetén a szervezetünk nem tud pihenni, regenerálódni.

A krónikus stressz gátolja a zsírégető folyamatokat, túlsúlyhoz, illetve elhízáshoz vezethet. Rontja a koncentrációs, és az emlékezeti képességet, hangulatingadozásokat, álmatlanságot, súlyosabb esetben pánikbetegséget okozhat. Sportolók, diétázók számára a megnövekedett kortizoltermelés kifejezetten negatív hatású: serkenti az izombontó, és gátolja a zsírégető folyamatokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük